51-en meghaltak és 235-en megsebesültek egy orosz rakétatámadásban Poltavában

2024. szeptember 3. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

Cikkünk frissül.

51 ember meghalt és további 235 megsebesült kedden, miután két orosz ballisztikus rakéta csapódott be a közép-kelet-ukrajnai Poltava városába, írja a BBC az ukrán főügyészség tájékoztatása alapján.

A támadásról kedden délután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Facebook-oldalán közzétett videójában beszélt. Azt mondta, a rakéták egy oktatási intézményt és egy közeli kórházat találtak el.

Az ukrán védelmi minisztérium szerint Poltava városa „szörnyű napot” él át az Oroszországból érkező „barbár támadás” után. A minisztérium szerint a támadásra figyelmeztető légiriadó megszólalása és a rakéták becsapódása között olyan kevés idő telt el, hogy az embereknek nem volt elég idejük az óvóhelyre menekülni. Információik szerint a mentőcsapatoknak eddig 25 embert sikerült kimenteniük – közülük 11-et az épületek romjai alól.

Philip Pronin regionális kormányzó információi szerint a támadásban tíz lakóépület is megrongálódott és akár 15 ember is lehet még a romok alatt, őket továbbra is keresik. A történtek miatt háromnapos gyászt rendeltek el Poltavában, jelentette be Pronin a Telegramon.

A BBC beszámolója szerint a a csapást valószínűleg Iszkander-M típusú rakátékkal hajthatták végre. Ez egy olyan ballisztikus fegyvert, amelynek hatótávolsága eléri az 500 kilométert, és akár 700 kilós robbanófejet is hordozhat, így jelentős pusztításra képes. A pontossága 10 és 30 méter között van a jelentések szerint.

A támadásra ráadásul azon a napon került sor, amikor a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, Rafael Grossi éppen Ukrajnában tartózkodik. A BBC kijevi tudósítója szerint Grossi kedden kiemelten hangsúlyozta a nukleáris baleset kockázatait: szerinte ugyanis a konfliktus „nagyon aggasztó szakaszba került”, mióta a harcok már atomerőműveket is érintenek. Grossi a múlt héten Oroszországba, a kurszki erőműhöz látogatott, mostani, ukrajnai látogatásakor pedig az ország délkeleti részén található Zaporizzsjai atomerőműhöz utazik.

Zelenszkij a támadást követően több légvédelmi rendszert és mélyen orosz területre ható rakétákat kért a nyugati szövetségeseitől, hogy megállítsák a terrort és megakadályozzák a Poltavához hasonló rakétatámadásokat. A Telegramon közzétett videóban hozzátette, az „orosz szemétládákat” felelősségre fogják vonni a csapásért.

A támadással kapcsolatban David Lammy, az Egyesült Királyság külügyminisztere részvétét és támogatását fejezte ki Ukrajna felé, és kijelentette, elítéli Oroszország „beteges agresszióját”. Annalena Baerbock külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin brutalitása „nem ismer határokat”, és az orosz elnököt felelősségre kell vonni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!