Belgiumban iskolák százai tiltották be az okostelefont

2024. szeptember 2. – 17:54

Másolás

Vágólapra másolva

Brüsszelben és Belgium déli régiójában iskolák százai vezették be a mobiltelefonok tiltását. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a nap elején a gyerekek berakják telefonjaikat egy szekrénybe és csak a nap végén veszik ki: ezzel akadályozná Belgium, hogy a diákok telefonfüggők legyenek, illetve csökkenteni akarják vele az internetes zaklatásokat is.

Az érintett intézményekben általános iskolában végig, középiskolában az első három évben tiltják az okostelefonokat. A vonatkozó kormánytervezet véglegesítését sok iskola nem várta meg, hanem már azelőtt életbe léptette az új szabályokat. Hollandiában már betiltották az eszközöket, Franciaország és Írország gondolkozik a tiltás bevezetésén.

Politikai napirendre került a túlzott képernyőidő hatása a gyerekek mentális egészségére – fogalmazott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Szerinte a gyermek-, illetve tinédzserkor kritikus időszak a fiatalok fejlődése szempontjából, így fontos kikerülni benne a közösségi média és a telefonfüggőség okozta ártalmakat.

A belga szakértők szerint a tiltásnak helye van, mert a korábbi, kevésbé szigorú okostelefon-korlátozások nem vezettek eredményre.

Magyarországon szeptembertől az iskolákban már rendelet fogja korlátozni a mobilok és más okoseszközök használatát. A diákok a telefonjukat bevihetik az iskolába, és alapesetben rögtön le kell adniuk azokat, de azért hagynak lehetőséget arra, hogy az órákon tanulásra is használják őket. Az ezzel kapcsolatos kérdéseket és válaszokat itt gyűjtöttük össze.

A kormányrendelet bejelentése után a Madách Gimnázium jelezte, hogy nem fogják elvenni a mobilokat a diákoktól, mert az iskola célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. Szerintük életszerűtlen lenne leadni a mobilokat, mert bármelyik órán szükség lehet rájuk a tanuláshoz. Kormányzati odalról a rendelet nyílt megsértésével indokolták ezután az igazgató kirúgását – bár az nem világos, miért számítana ez a lépés annak. Az iskolák különféle módon oldják meg a rendelet érvénybe léptetését, van iskola, ahol minden nap új borítékot kell vinniük magukkal a gyerekeknek.

(politico)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!