Zelenszkij tanácsadója: Ukrajna januártól leállítja a Barátság II. kőolajvezetéket

2024. augusztus 30. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna január 1-től teljesen leállítja a Barátság kőolajvezetéket, és az Oroszországból származó földgázt sem engedik majd át, jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij tanácsadója a Nova Live-nak adott hosszú interjúban, írja a Portfolio.

Podoljak azt is bejelentette, hogy az Ukrajnán át húzódó gázvezetéken a továbbiakban legfeljebb egyéb, közép-ázsiai eredetű gázt engednek majd át, mivel nem kötötték meg a szállításokra vonatkozó szerződéseket Oroszországgal. Ezzel az elnöki tanácsadó az azeri gázforrások felhasználására utalhatott, amiről korábban volt szó.

Mivel Csehország korábban eldöntötte, hogy az év végével teljesen függetlenedik az oroszországi nyersolajtól, ezért a döntés elsősorban Magyarországot és Szlovákiát érintheti. A két ország a Horvátország felől érkező Adria-vezetékre támaszkodva biztosíthatja a nyersolaj-szállításokat.

A szállítások leállításával kapcsolatos hírre reagált a Hvg.hu-nak a Mol. Mint a cég közleményében írja:

A Mol ebben a témában nem kapott semmilyen jelzést, pedig ha lenne változás, elsőként tájékoztatnának minket. Az ukrán féllel továbbra is meglévő és jó üzleti kapcsolatunk van, valamint a szállítások is folyamatosak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!