Meghosszabbították a Telegram-vezér letartóztatását Franciaországban

2024. augusztus 26. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

Meghosszabbította a szombaton letartóztatott Telegram-vezér őrizetét az ügyet vezető nyomozási bíró, írja a nyomozáshoz közel álló forrásra hivatkozva a Guardian. A 39 éves orosz milliárdost, Pavel Durovot, aki jelenleg a techvilág legbefolyásosabb csúcsvezetőinek egyike, szombaton tartóztatták le a párizsi Le Bourget reptéren, amikor leszállt a magángépével. A jelenlegi információk szerint a 900 millió felhasználóval rendelkező online platformjához, a Telegramhoz kapcsolódó ügyek miatt volt ellene érvényben elfogatóparancs.

A mostani hosszabbítással Durov letartóztatása legfeljebb 96 óráig tarthat, amikor az őrizetbe vétel szakasza lejár, akkor a bíró dönthet a szabadlábra helyezéséről vagy a vádemelésről, és további előzetes letartóztatásról. Durov ellen csalás, kábítószer-kereskedelem, szervezett bűnözés, terrorizmus elősegítése és internetes zaklatás gyanújával adtak ki elfogatóparancsot. A francia állampolgársággal is rendelkező Telegram-vezér letartóztatásának hírére a franciaországi orosz nagykövetség kiadott egy közleményt, amiben arra kérte a francia hatóságokat, hogy tisztázzák az ügyet, és egyben azzal vádolta Franciaországot, hogy „megtagadja az együttműködést”.

Durov letartóztatásának hírére a Telegram egy rövid posztot tett ki, amiben azt írták, hogy a vezérigazgatónak nincs mit titkolnia. Posztolt Leonyid Volkov, a tavaly börtönben meghalt orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij korábbi főtanácsadója is, ő azt írta, hogy bár a platform hasznos eszközzé vált a bűnözők számára, Durovot szabadon kell engedni. „Durov nem bűnrészes a Telegram-felhasználók által elkövetett bűncselekményekben” – írta.

Elon Musk, a korábban Twitter, most X üzenetküldő platform vezére #FreePavel keresőszót indított, és azt írta, hogy a Telegram-vezér letartóztatásával veszélybe került a szólásszabadság.

A techvilág csúcsvezetőivel, például Elon Muskkal vagy Mark Zuckerberggel ellentétben Durov nagyrészt kerülte a nyilvánosságot, vagyonát 9 milliárd dollárra becsülte a Bloomberg. Az orosz állampolgárságú Pavel Durov 2014-ben hagyta el Oroszországot, miután elvesztette a Facebook oroszországi riválisának, a Vkontaktenak az irányítását. Egy évvel előtte alapította a Telegramot, aminek székhelye most Dubajban, az Egyesült Arab Emírségekben van. Durov a Telegram szerint francia és egyesült arab emírségekbeli állampolgársága is van, írja a New York Times.

A Telegramról és annak az Ukrajna oroszok elleni háborújában betöltött szerepéről korábban itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!