Az olasz hatóságok megtippelni sem tudják, mikor emelhetik ki a Szicíliánál elsüllyedt luxusjachtot

2024. augusztus 25. – 10:50

Az olasz hatóságok megtippelni sem tudják, mikor emelhetik ki a Szicíliánál elsüllyedt luxusjachtot
A szerencsétlenül járt Bayesian nevű luxusjacht – Fotó: MTI/EPA/Perini Navy Press Office

Másolás

Vágólapra másolva

Szakértők szerint akár nyolc hétig is eltarthat a Szicília közelében elsüllyedt Bayesian nevű luxusjacht kiemelése, az olasz hatóságok azonban még megbecsülni sem tudják, mikor hozhatják felszínre a szerencsétlenül járt hajót, írja az MTI. A balesetben hatan vesztették életüket, köztük a 59 éves Mike Lynch brit milliárdos üzletember. A roncs jelenleg 50 méter mélyen van. A kutató- és mentőcsapat búvárai szerint a hajó gyakorlatilag sértetlen állapotban van a tengerfenéken.

Raffaele Macauda ellentengernagy, Szicília nyugati részének tengerészeti igazgatója szerint jelenleg az az egyik legfontosabb feladat, hogy kiürítsék a hajó üzemanyagtartályait, nehogy környezetszennyezés történjen. Azt is elmondta, hogy a kiemelés költségei teljes egészében a tulajdonosokat terhelik majd. Szakértők remélik, hogy a kiemelés után kiderülhet, mi okozta a hajó elsüllyedését. Fény derülhet olyan kulcsfontosságú kérdésekre, mint például a fedélzeten lévő biztonsági berendezések típusa, a feketedoboz tartalma, és hogy nyitva hagyták-e a nyílászárókat.

Azt a szakértők sem tudják még, hogy történt-e emberi mulasztás a baleset során. Vannak, akik szerint a legénység számos hibát követett el, viszont egy olyan meteorológiai jelenség, egy víztölcsér áldozata is lehetett a hajó, ami egyre gyakoribbá válhat a globális felmelegedés miatt. Az olasz rendőrség emberölés miatt indított nyomozást a Szicíliánál elsüllyedt luxusjacht ügyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!