Az indiai miniszterelnök azt mondta, kész személyesen, barátként szerepet vállalni abban, hogy béke legyen Ukrajnában

2024. augusztus 23. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Kijevbe érkezett Narendra Modi indiai miniszterelnök, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyaljon, írja a Guardian. Indiai miniszterelnök most először látogatott Ukrajnába azóta, hogy az ország 1991-ben elnyerte függetlenségét a Szovjetuniótól. Modi és Zelenszkij néhány héttel azután találkozott, hogy az ukrán elnök bírálta az indiai miniszterelnököt a nyári moszkvai útja miatt.

Putyin július 9-én fogadta Modit, egy nappal azután, hogy orosz rakétatámadást indítottak Kijev ellen, és eltalálták többek között a kijevi gyermekkórházat is, a támadásban 41 ember, köztük három gyerek halt meg akkor. Modi akkor azt mondta Putyinnak, hogy vérzik a szíve az ártatlan gyermekek halála miatt.

Zelenszkij és Modi a tárgyalások megkezdése előtt megölelte egymást. Modit moszkvai látogatása alkalmával Putyin is öleléssel fogadta. A Reuters szerint Modi azt mondta Zelenszkijnek, hogy támogatja és tiszteletben tartja a területi integritást és a szuverenitást, de a konfliktus megoldásának egyetlen módja a párbeszéd és a diplomácia. Az indiai miniszterelnök azt is mondta az ukrán elnöknek, hogy „személyesen” kész „barátként” szerepet vállalni abban, hogy béke legyen Ukrajnában.

„Szívemből sajnálom az életüket vesztett gyermekek családjait, és imádkozom, hogy találjanak erőt a gyászuk elviseléséhez”

– mondta Modi a gyerekkórházat ért támadásra utalva, és a látogatásról az X-en is posztolt:

Az indiai miniszterelnök kijevi látogatásának jelentőségéről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!