Megnevezték a Szicíliánál elsüllyedt luxusjachtból felhozott első két áldozatot, négyen vannak még a roncsban

2024. augusztus 21. – 20:25

Másolás

Vágólapra másolva

A hat eltűntként kezelt személy közül ötöt megtaláltak a búvárok a hétfőn Szicília partjai mellett elsüllyedt luxusjacht roncsában – írja a Guardian az olasz hatóságok hivatalos bejelentésére hivatkozva. A helyszínen dolgozó tűzoltók és búvárok közül olyan infó is terjedni kezdett, amely szerint a hatodik holttest is megvan. A hatóságok később jelentették: Jonathan Bloomer brit bankár és Chris Morvillo amerikai ügyvéd holttestét találták meg és hozták felszínre elsőként.

A Bayesian névre hallgató luxusjacht még hétfő hajnalban süllyedt el Porticello mellett. A rajta tartózkodó 22 főből 15-öt kimentettek, egy holttest még aznap előkerült.

Hétfő óta hat eltűntet kerestek, közülük szerda kora délután két főt megtaláltak és a felszínre vittek. Kicsivel később másik két holttestet is találtak a hajóban, majd kora este meglett az ötödik is.

Kik voltak a hajón?

  • Az 59 éves Mike Lynch brit milliárdos üzletember, aki 2011-ben 11 milliárd dollárért adta el Autonomy nevű techcégét a HP-nak. Lynch fizikát és matematikát tanult az egyetemen, az 1990-es években több, informatikával és szoftverfejlesztéssel foglalkozó startupot indított, amelyek egy része nagyon sikeres lett.
  • A 18 éves Hannah Lynch nemrég érettségizett, és most ünnepelte, hogy felvették az Oxfordi Egyetem angol szakára. Mike Lynch két lányának egyike.
  • A 70 éves Jonathan Bloomer korábban Lynch Autonomy nevű cégének külső igazgatója volt, Londonban ismert és elismert pénzügyi szakembernek számít. 2016 óta a Morgan Stanley International elnöke volt, 2023 júliusától pedig a Hiscox biztosító elnöke lett.
  • A 71 éves Judy Bloomer Jonathan felesége, a Change Real Estate ingatlanfejlesztő cég korábbi igazgatója. Hét évig volt az Eve Appeal, egy nőgyógyászati rákkutató jótékonysági szervezet igazgatója is.
  • Az 59 éves Chris Morvillo a Clifford Chance nemzetközi ügyvédi iroda egyik tulajdonosa, és egyike volt azoknak az ügyvédeknek, akik Lynchet képviselték a HP-val szembeni büntetőperében. 1999 és 2005 között New York déli kerületének ügyészhelyettese volt, közreműködött a 2001. szeptember 11-i terrortámadás elleni nyomozásban.
  • Az 57 éves Neda Morvillo (született Neda Nassiri) több mint húsz éve tervez és készít kézzel ékszereket. Neda Nassiri néven luxusékszerüzletet üzemeltet New Yorkban.

A hajón rajtuk kívül meghalt még Recaldo Thomas szakács, az ő holttestét már hétfőn megtalálták.

A Mike Lynchről szóló cikkünkben azt írtuk: Lynch 1965-ben született Írországban, egyetemi tanulmányait a Cambridge-i Egyetemen végezte, ahol szoftvermérnöknek tanult, doktori tanulmányai közben a neurális hálókat kutatta. Már a tanulmányai során elindította első vállalkozását, ami a zeneiparban használható rendszerekkel foglalkozott, majd egy új cégével, az 1991-ben alapított Cambridge Neurodynamicsszal számítógépes ujjlenyomat-felismerő rendszereken dolgozott.

Ebből három cég is született, de egy kifejezetten sikeres volt: az Autonomy, amit David Tabizellel és Richard Gaunttal közösen hoztak létre. Nagyon leegyszerűsítve olyan szoftvert fejlesztettek, ami statisztikai elemzésekkel segített a vállalati ügyfeleknek adatok feldolgozásában. Ehhez többek között a Bayes-tételből kiinduló bayesiánus következtetést is felhasználták, innen eredhet az elsüllyedt hajó neve, a Bayesian is.

Ez a vállalkozás olyan sikeresnek tűnt, hogy a HP 2011-ben 11,7 milliárd dollárért felvásárolta, de egy éven belül 8,8 milliárd dollárral alacsonyabbra becsülték az értékét. A HP szerint Lynchék mesterséges módszerekkel értékesebbnek mutatták az Autonomyt, mint amilyen valójában volt, amiért be is perelték. A jogi procedúra 13 évig húzódott, és több bíróságot is megjárt, még 25 éves börtönbüntetésről is volt szó.

Végül 2024 júniusában egy amerikai esküdtszék 15-ből 15 vádpontban ártatlannak találta Lynchet, így végül egy 2022-es ítélet szerint csak 5 millió dollár kártérítést kell fizetnie a HP-nak. Az Autonomy eladása után megalapította az Invoke Capital kockázatitőke-befektető céget, amivel többek között a Luminance jogi szoftvereket fejlesztő startupba és a Darktrace kiberbiztonsági cégbe is részesedést vásárolt.

Volt, hogy a brit Bill Gatesként emlegették, 2014-ben és 2015-ben felkerült a Forbes dollármilliárdosokat gyűjtő listájára (pont 1 milliárd dolláros vagyonnal), de 2016-ban már nem fért be. Az Autonomynál keménykezű főnökként lett ismert: elvileg tartott az irodában egy akváriumot tele piranhákkal, és a tárgyalókat is James Bond ellenségeiről nevezte el. A munkája elismeréseként 2006-ban megkapta a Brit Birodalom Rendjének tiszti érdemkeresztjét, valamint 2011-ben David Cameron meghívta miniszterelnöki tanácsadói közé.

A júniusi ítélet előtt egy évvel kiadatási eljárás során került át az USA-ba, ahol egy évig házi őrizetben volt. Bár végig tagadta bűnösségét, így is csak 1 százalék esélyt adott annak, hogy ártatlannak találják. Az ítélethirdetés után a bíróság előtt azt mondta újságíróknak, hogy a bezártság után hosszú nyaralásra indul.

„Olyan, mintha egy új életet kaptam volna, elnyertem a szabadságomat, most már csak azt kell kitalálnom, hogy mit kezdjek az életem hátralévő részével”

– mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!