A 99 éves egykori náci titkárnőt másodfokon is bűnösnek mondta ki a német bíróság

2024. augusztus 21. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

A német szövetségi bíróság elutasította a 99 éves Irmgard Furchnert fellebbezését, akit még 2022 decemberében ítéltek első fokon két év felfüggesztett börtönbüntetésre. A „gonosz titkárnőjeként” elhíresült nő 1943 júniusától 1945 áprilisáig a stutthofi koncentrációs tábor parancsnokának titkárnője volt, az ítélet szerint pedig ezáltal tízezernél is több ember meggyilkolásában közreműködött, írja a EuroNews.

Irmgard Furchnert akkor a mai Lengyelország területén található Stutthof koncentrációs táborban elkövetett 10 505 ember meggyilkolásának segítésében, valamint ötrendbeli gyilkossági kísérletben találták bűnösnek. Az ügyészek szerint a tábor parancsnoki irodájában gyorsíróként és gépíróként betöltött funkciójában segítette a tábor vezetőit az ott fogva tartottak meggyilkolásában. A nő a munkája kezdetekor 18 éves volt.

Furchner a vádemeléskor nem akart megjelenni a bíróság előtt, ezután elfogatóparancsot adtak ki ellene, le is tartóztatták, de pár nappal később feltételesen szabadlábra helyezték. Az ekkor 97 éves vádlott a per vége felé mindössze annyit mondott: „Sajnálom mindazt, ami történt. Sajnálom, hogy Stutthofban voltam azokban az időkben. Ez minden, amit mondani tudok.”

Ügyvédjei a felmentését kérve arra hivatkoztak, hogy a vád nem tudta minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Furchner tisztában volt a táborban elkövetett gyilkosságokkal, így nem bizonyítható a büntetőjogi felelősségre vonáshoz szükséges szándékosság.

A stutthofi tábor egyik túlélője azonban vitatta ezt, szerinte a beteg, éhező foglyok mindennap elsétáltak a parancsnokság épülete előtt, Furchnernek látnia kellett őket és a gázkamrákból kihallatszó sikolyokat is muszáj volt hallania, de az is kizárt, hogy a nap 24 órájában üzemelő krematórium rettenetes szagát valaki ne érezte volna. A nő azonban tagadta mindezt. A túlélő az ítélet után azt mondta, közel 80 év után omlott össze a nő hazugsága, és ez is bizonyítja, hogy az igazságszolgáltatásnak nincs időbeli korlátja, és az életkorra sem lehet hivatkozni védekezésként.

Irmgard Furchnert pere nem az utolsó a náci korszak háborús bűntetteinek kivizsgálásával kapcsolatban, még három hasonló ügy is folyamatban van Németország különböző részein. Mivel a vádlottak már nagyon idősek, felmerül, hogy alkalmasak-e még, hogy megjelenjenek a bíróság előtt. Furchner ellen eleinte viszont a fiatalkorúak bíróságán indult eljárás, mert a feltételezett bűncselekmények idején 18-19 éves volt, és a bíróság nem tudta kétséget kizáróan megállapítani, hogy akkoriban beszámítható volt-e.

A stutthofi koncentrációs tábor volt az első, amelyet a nácik Németországon kívül építettek, 1939. szeptember 2-án kezdte meg a működését, és az utolsóként szabadult fel 1945. május 9-én. A táborba deportált 110 ezer ember közül több mint 60 ezer embert pusztítottak el a nácik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!