97 éves korában ítélték el a „gonosz titkárnőjét”

2022. december 20. – 12:12

97 éves korában ítélték el a „gonosz titkárnőjét”
Irmgard Furchner az ítélethirdetésen 2022. szeptember 27-én – Fotó: Axel Heimken / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva


Irmgard Furchner pere több mint egy éven keresztül tartott a németországi bíróságon, az egyik SS-parancsnokság volt titkárságán dolgozó nővel szemben az ügyészek által felhozott vádak alapján kedden két év felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki rá – írja a Sky News.

A „gonosz titkárnőjeként” elhíresült nőt a mai Lengyelország területén található Stutthof koncentrációs táborban elkövetett 10 505 ember meggyilkolásának segítésében, valamint ötrendbeli gyilkossági kísérletben találták bűnösnek. Az ügyészek szerint „1943 júniusa és 1945 áprilisa között a tábor parancsnoki irodájában gyorsíróként és gépíróként betöltött funkciójában segítette a tábor vezetőit az ott fogva tartottak meggyilkolásában”. A nő 18 éves volt, amikor a stutthofi tábor parancsnoka alá került beosztottként, a koncentrációs táborban több mint 60 ezer ember halt meg.

Furchner a tárgyalás során nagyrészt nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre, de az utolsó szó jogán azt mondta, hogy sajnálja a történteket, és sajnálja, hogy ott volt abban az időben.

Ügyvédei felmentését kérték, mondván, hogy nem tudták minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy Furchner tudott a táborban elkövetett gyilkosságokról, így esetében nem bizonyítható a büntetőjogi felelősségre vonáshoz szükséges szándékosság.

Egy stutthofi túlélő vitatja ezt. A beteg, éhező foglyok mindennap elsétáltak a parancsnokság épülete előtt, Furchner mégis azt állította, hogy nem látta őket, a gázkamrákból kihallatszó sikolyokat sem hallotta, és a szabadban felakasztott holttestekről sem tudott. A túlélő szerint kizárt, hogy a nap 24 órájában üzemelő krematórium borzalmas szagát valaki ne érezte volna.

„Csaknem 80 év után a hazugsága összeomlott, és elítélték a bűnöst. Ez is bizonyítja, hogy az igazságszolgáltatásnak nincs időbeli korlátja, és az életkorra sem lehet hivatkozni védekezésként” – mondta.

Nem ez az egyetlen ilyen per mostanában, december közepén letöltendő börtönbüntetést kapott a „náci mami” néven elhíresült holokauszttagadó Ursula Haverbeck, a 94 éves német vádlottat egy év szabadságvesztésre ítélték közösség elleni izgatás többszörös vádjával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!