Németország elfogatóparancsot adott ki egy ukrán búvároktatóra az Északi Áramlat felrobbantása miatt

2024. augusztus 14. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogatóparancsot adott ki a német főügyész egy ukrán búvároktató ellen az Északi Áramlat gázvezetékek két évvel ezelőtti felrobbantása miatt, írta meg a Die Zeit és a Süddeutsche Zeitung értesülései alapján az MTI.

A gyanúsított jelenleg bujkál, utolsó ismert tartózkodási helye Lengyelországban volt. A német lapok információi szerint rajta kívül még egy férfit és egy nőt gyanúsítanak a robbantással, akik búvárként vettek részt a támadásban, ők tehették a robbanószerkezeteket a vezetékekre. A tudósításokban forrásként „egy külföldi hírszerző szolgálattól származó információkra” hivatkoztak.

A nyomozás korábban egy vitorlásjachtra koncentrált, amelyen tavaly júliusban robbanóanyag nyomaira bukkantak: a hatóságok azt gyanítják, ezzel a jachttal szállíthatták a helyszínre a robbanóanyagokat.

2022. szeptember 26-án több robbanás rongálta meg az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetéket, ami megszakította a gázellátást. A robbanások a Balti-tengeren mélyén,
a dániai Bornholm-sziget közelében történtek, a csővezetékeken négy szivárgást fedeztek fel a robbantás után. Az orosz földgáz korábban az Északi Áramlat 1-en keresztül érkezett Németországba.

A két vezetékpár évi 110 milliárd köbméter földgáz szállítására volt alkalmas. Az Északi Áramlat 1 2012-től működött, az Északi Áramlat 2 építését 2021-ben fejezte be a Gazprom orosz energiavállalat, de az Ukrajna ellen indított háború miatt sokáig nem tudták elkezdeni használni.

Az ügyben korábban Dánia és Svédország is nyomozást indított, a vizsgálatokat azóta mindkét ország lezárta. Az Északi Áramlat felrobbantásáról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Frissítés: cikkünk megjelenése után az MTI megírta, a lengyel főügyészség szerint a gyanúsított ukrán férfi, Volodimir Z. a lengyel-ukrán határon át elhagyta Lengyelországot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!