Lezárta a svéd ügyészség az Északi Áramlatnál történt robbantások vizsgálatát

2024. február 7. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárta a svéd ügyészség az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeknél 2022 szeptemberében történt robbanások miatt indított vizsgálatát. Mats Ljungqvist, a nyomozást vezető ügyész azt mondta, átfogó és alapos vizsgálatot folytattak le, és arra a következtetésre jutottak, hogy a svéd ügyészségnek nem hatásköre eljárni az ügyben, írja az MTI a svéd hatóságok szerdai közleménye alapján.

Az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken 2022. szeptember 26-án történtek robbanások, Svédország és Dánia gazdasági övezetében. Azt már megállapították, hogy szándékos merénylet történt, de felelőst még nem neveztek meg. Bár amerikai és német nyomozások is arra jutottak, hogy Ukrajnához köthető az Északi Áramlat felrobbantása – erről részletesen itt írtunk.

Korábban Svédország mellett Dániában és Németországban is vizsgálatot indítottak azért, hogy kiderítsék, mi lehetett a robbanások hátterének. Ljungqvist közleményében kitért arra is, hogy szoros együttműködést folytattak a német nyomozókkal, és átadtak nekik olyan anyagokat, amelyeket a németek bizonyítékként tudnak felhasználni.

A két vezetékpár évi 110 milliárd köbméter földgáz szállítására volt alkalmas. Az Északi Áramlat 1 2012-től működött, az Északi Áramla 2 építését 2021-ben fejezte be a Gazprom orosz energiavállalat, de az Ukrajna ellen indított háború miatt sokáig nem tudták elkezdeni használni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!