Ukrajna-szakértő: Ürügyként használták a kisebbségeket Orbán Viktor kijevi útjához

2024. augusztus 13. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva

Ürügyként használta az ukrajnai magyar kisebbségek kérdését a magyar kormány Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi találkozójához, mondta a 444-nek Fedinec Csilla, a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója, kisebbségpolitikai és Ukrajna-szakértő.

A szakértő szerint a nemzetiségi jogok konstruktív rendezése már a magyar miniszterelnök kijevi látogatása előtt megkezdődött, nem ezen a találkozón dőlt el a kérdés. Erre utal, hogy a találkozó után nem is történt érdemi bejelentés a kisebbségi jogokkal kapcsolatban. Orbánnak egyetlen célja volt a Zelenszkijjel való találkozónak, mégpedig az, hogy „békemissziót” hirdethessen. A kijevi találkozó nélkül ez nem lett volna lehetséges. A magyar miniszterelnök Kijev után rögtön Moszkvába ment, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon, majd Kínába utazott.

Fedinec Csilla szerint a háttérben a magyar kormány sokkal segítőkészebb Ukrajnával szemben. Például nem tiltották meg, hogy a magyarországi hadiipari cégek Ukrajnának termeljenek, és az ukrajnai menekültek ellátását szigorító kormányrendelet is ebbe a sorba illik bele. Úgy gondolja, hogy ennek az lehet az oka, hogy a magyar kormány sem akar kimaradni Ukrajna újjáépítéséből.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!