Gyilkossággal gyanúsítják a Bangladesből elmenekült volt miniszterelnököt

2024. augusztus 13. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Gyilkossággal gyanúsítják Sejk Haszina korábbi bangladesi miniszterelnököt, mert a rendőrség az utóbbi hetek zavargásai során fejbelőtt egy civilt, írja a BBC. A Bangladesben hetek óta tartó tüntetéshullámban eddig több mint 400 ember halt meg, sokukat a rendőrség lőtt le, Sejk Haszina parancsára.

Az első feljelentést Amir Hamza üzletember tette a volt miniszterelnök ellen még júliusban. A férfi azt mondta a bíróságnak, a július 19-i békés tüntetésen a rendőrök válogatás nélkül lőttek a tömegre. A feljelentést Abu Szaíd helyi fűszerkereskedő meggyilkolása miatt tette, aki nem is vett részt a tüntetésen, csak átment az úton, amikor a rendőrök fejbe lőtték. A BBC azt írja, az áldozat családjának nem volt pénze, hogy elindítsa az eljárást, ezért tette Hamza a feljelentést.

Sejk Haszina augusztus 5-én mondott le és menekült el az országból. Távozását hetekig tartó diáktüntetések előzték meg: az emberek tiltakozását az váltotta ki, hogy a bangladesi Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek ítélte egy kvótarendszer eltörlését. A kvóta szerint a be nem töltött kormányzati állások mintegy 30 százalékát a Banglades 1971-es függetlenségi háborújában harcoló veteránok és rokonaik számára tartották fenn. Júliusban a bíróság eltörölte ugyan a kvótarendszert, de a zavargások ettől nem szűntek meg. Augusztusra a diákok által vezetett tüntetéseken már a miniszterelnök lemondását követelték.

Az országot jelenleg a Nobel-békedíjas Muhammad Junusz vezeti egy átmeneti kormány élén. A 84 éves politikus azt mondta, most fegyelemre van szükség Bangladesben, ami „kemény munka” lesz. Egyik közleményében „második felszabadulás napjának” nevezte azt a hétfőt, amikor Sejk Haszina Vazed lemondott a miniszterelnöki posztról.

A bangladesi zavargásokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!