Elmenekült az országból és lemondott Banglades miniszterelnöke a napok óta tartó zavargások miatt

2024. augusztus 5. – 14:11

Másolás

Vágólapra másolva

Indiába menekült és lemondott Haszina Vazed, Banglades miniszterelnöke, akinek távozásáért országszerte tüntettek, közölte a Reuters. A hadsereg vezetője hétfőn televíziós beszédében jelentette be Haszina lemondását. Elmondta, hogy ideiglenes kormányt alakítanak, és azt ígérte, „igazságot szolgáltatnak”, valamint türelmet és bizalmat kért a bangladesi emberektől.

Mindez azután történt, hogy augusztus elején újra felerősödtek a július óta tartó zavargások Bangladesben. Az eddig nagyjából kétszáz halálos áldozatot követelő tüntetéssorozat az ország öt évtizedes történetének eddigi legvéresebb belső konfliktusa. A rendőrség és a tüntetők között több erőszakos összecsapásra is sor került a fővárosban és az ország más pontjain. A rendőrök éles- és gumilövedékekkel is lőtték a demonstráló tömeget. Hétfőn a tüntetők ezrei törtek be a miniszterelnök palotájába Dakkában, ekkor menekült el a kormányfő.

Az emberek tiltakozását az váltotta ki, hogy a bangladesi Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek ítélte egy kvótarendszer eltörlését. A kvóta szerint a be nem töltött kormányzati állások mintegy 30 százalékát a Banglades 1971-es függetlenségi háborújában harcoló veteránok és rokonaik számára tartották fenn. Júliusban a bíróság eltörölte ugyan a kvótarendszert, de a zavargások ettől nem szűntek meg. Augusztusra a diákok által vezetett tüntetéseken már a miniszterelnök lemondását követelték, aki az idei januári választásokon zsinórban negyedik mandátumát nyerte el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!