Nem gondolta komolyan – ezt állítja a Taylor Swift-koncertre mészárlással készülő fiatal férfi ügyvédje

2024. augusztus 11. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

Védence csak „játszott az ötletekkel” – ezekkel igyekezett kisebbíteni a vasárnap meghiúsult bécsi Taylor Swift-koncertre tervezett merénylet fő gyanúsítottjának cselekedetét az ügyvédje a Reuters szerint.

Az ügy előzménye, hogy Taylor Swift erre a hétre tervezett három koncertjét törölték, miután az osztrák hatóságok felfedeztek egy 19 éves fiatalember által vezetett összeesküvést. Az összesküvés célja egy ISIS (Iszlám Állam) által inspirált öngyilkos merénylet végrehajtása volt, amit a gyanúsított állítólag egy futballstadionban követett volna el. Abban a stadionban, ahol több tízezer rajongó bulizott volna Taylor Swiftre.

Az osztrák nyomozók elmondták, hogy a fiatalember nemrég esküt tett az ISIS-nek. A gyanúsított teljes körű beismerő vallomást tett azok után, hogy a rendőrség házkutatást tartott a házában, és lefoglalt vegyi anyagokat, machetéket és más eszközöket, amelyeket egy bombatámadásban akartak felhasználni.

A gyanúsított – Fotó: Roland Schlager
A gyanúsított – Fotó: Roland Schlager

Ina-Christin Stiglitz ügyvédnő a Reutersnek elmondta, hogy a fiatal csak az elmúlt hónapban került kapcsolatba az ISIS-szel. „Ez érdekelte őt” – mondta, azt sugallva, hogy védence valójában nem szándékozott komoly támadást végrehajtani.
„Csak játszott az ötletekkel” – mondta. „Azt mondja, a bomba nem volt elég jó minőségű, nem működött volna”. Hozzátette, hogy védence az interneten kutatott a bombaépítés módjáról.

A nyomozás során az osztrák rendőrség három másik tinédzsert is őrizetbe vett, köztük egy 17 éves fiatalt, akit Stiglitz elmondása szerint védence a „legjobb barátjaként és szomszédjaként” jellemzett.

A Ternitz kisvárosban élő 19 éves fiú szomszédai megdöbbenésüket fejezték ki letartóztatása miatt. A fiatalt visszafogottnak, de barátságosnak jellemezték. A radikalizálódásra utaló jelek egyike volt, hogy nemrégiben a férfi hosszú szakállt növesztett – mondták.

Szerdán két embert vettek őrizetbe, akik merényletet tervezhettek egy Bécshez közeli rendezvényen. Gerhard Karner belügyminiszter egy csütörtöki sajtótájékoztatón már arról beszélt, nyilvánvalóvá vált, hogy a gyanúsítottak vérfürdőt terveztek a stadionon kívül várakozó tömeg ellen: a 19 éves férfi megölte volna magát és másokat a merénylet során. Karner szerint a helyzet nagyon súlyos volt.

Az osztrák belügyminiszter figyelmeztetett arra is, hogy a Hamász tavalyi terrortámadása óta Európában is megnőtt a terrorszervezetek jelenléte. Bécsben négyesre emelték a terrorveszély-készültséget.

Néhány éve Magyarországon is hasonló okból tartóztattak le egy kecskeméti fiatalt, akit azóta jogerősen el is ítéltek, de nem kapott letöltendő börtönbüntetést. Az elfogásakor 22 éves V. Kende egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, és hűségesküt tett neki, az Iszlám Állam zászlaját a szobájában, az angol nyelvű esküszöveget és az Iszlám Államhoz köthető rajzokat pedig a telefonján tárolta. Olyan internetes oldalak beszélgetéseiben vett részt, amelyek az Iszlám Államhoz köthetők, és amik arról szóltak, hogyan kell felkészülni egy terrortámadásra, és ahhoz milyen eszközök, anyagok és módszerek kellenek. A vád szerint a férfi többféle terrortámadást tervezett Magyarországon, például tömegrendezvényen robbant, és gépkocsival tömegbe hajt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!