Oroszországban már 76 ezer embert evakuáltak, a Kreml magabiztos nyilatkozatai ellenére ötödik napja tartanak ki az ukrán erők orosz területen

2024. augusztus 10. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz hatóságok „terrorellenes akciót” indítottak három régióban az ukrán határ mentén, ezzel próbálják visszaverni az ukrán hadsereg támadását. Az ukránok meglepetésszerűen keltek át a határon, és törtek be Oroszországba öt nappal ezelőtt, az oroszoknak azóta sem sikerült úrrá lenni a helyzeten – írja a France24. A támadás jelentőségéről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Az orosz sajtó nap mint nap újabb és újabb ukrán egységek megsemmisítéséről számol be, ami azonban egyúttal cáfolja is a vezérkari főnök szerdai bejelentését, amely szerint az ukrán erőket megállították. A Ria Novosztyi szerint szombaton Iszkander-M rakétával egy ukrán parancsnoki egységet semmisítettek meg és megakadályozták újabb ukrán egységek továbbhaladását Malaja Loknya és Logovka térségében, 12 kilométerre az ukrán határtól, orosz területen.

Eközben az oroszok 76 ezer embert evakuáltak a térségből.

A „terrorellenes akció” széles jogosítványokat biztosít az orosz hatóságoknak, a három érintett régióban, azaz a Kurszki, a Belgorodi és a Brjanszki területeken korlátozhatják a lakosok szabad mozgását, gépjárműveket foglalhatnak le, telefonhívásokba hallgathatnak bele, valamint a forgalom és a lakosság elől elzárt területeket jelölhetnek ki – mindez megint árnyalja az orosz nyilatkozatokat, amelyek szerint minden a terv szerint halad.

Az orosz vezetés szerint az ukránok „példátlan akciót hajtottak végre, hogy az ország több területén destabilizálják a helyzetet”. A nyugati országok kormányai közül többen támogatásukról biztosították az ukrán akciót, a német külügyminiszter például azt mondta, Ukrajnának joga van az önvédelemhez a saját határain túl is – hiszen a háborút Oroszország kezdte azzal, hogy megtámadta Ukrajnát.

Az orosz hadsereg közben igyekszik tankokat, repülőket és katonai felszerelést átcsoportosítani a támadással érintett régiókba.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!