Eljegesedés okozhatta a tragédiáját a brazil gépnek, két ember annak köszönheti életét, hogy lekéste a járatot

2024. augusztus 10. – 23:02

Eljegesedés okozhatta a tragédiáját a brazil gépnek, két ember annak köszönheti életét, hogy lekéste a járatot
A földbe csapódott ATR 72-es gép roncsai – Fotó: Nelson Almeida / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig 21 holttestet emeltek ki annak a repülőgépnek a roncsai közül, amely pénteken zuhant le a Brazília déli részén fekvő Vinhedo lakónegyedére. A gép 58 utasa és négy fős személyzete meghalt, kevésen múlt, hogy a tragédia nem szedett több áldozatot a földön is, hiszen az utasszállító több házban is sérülést okozott. (Korábban 61 áldozatról is szóltak a hírek, ám végül bizonyossá vált, hogy egy 58. utas is volt a gépen a négyfős személyzet mellett – írta a BBC.)

A gép Cascavelből tartott a légvonalban 700 kilométerre fekvő Sao Paolóba, ám 60 kilométerre a céltól lezuhant. Négyezer méteres magasságban repült, amikor elvesztette sebességét. A földről készült felvételeken látszik, hogy alig egy perccel később spirális alakban zuhanva csapódik a földnek, majd kigyullad.

A fekete doboz ugyan megvan, de a gép olyan súlyosan roncsolódott, hogy egyelőre nem biztos, hogy sikerül adatokat kinyerni belőle.

Ennek híján egyelőre találgatják a tragédia okát, de könnyen lehet, hogy azt a gép felületére hirtelen rárakodó jég okozta.

3600 és 6000 méteres magasságban ugyanis a térségből magas nedvességtartalmű, de alacsony hőmérsékletű levegőrétegről adtak jelentést. A jégréteg megzavarhatta a gépegyensúlyát, és különönösen azokat az érzékelőket, amelyek a gép biztonságos irányításához kellenek. A jég rárakódhatott a gép légcsvarjainak lapjaira is.

A gép már készülődött a landoláshoz, valószínűleg a robotpilóta kezelte ekkor a repülést. Erről egy nyugalmazott pilóta és repülőgépmérnök, Arthur Rosenberg beszélt, bár nem zárta ki, hogy a tragédiát az irányítórendszer más okból történt meghibásodása is okozhatta.

Az olasz és francia gyártású ATR-72 kétmotoros, légcsavaros, 72 személy szállítására alkalmas, rövidtávú szakaszokra tervezett repülőgép. A balesetet szenvedett gépet 2010-ben gyártották.

Vitáztam vele, pedig megmentette az életemet

A gépen 58 utas volt, de kevésen múlt, hogy nem 60. Két ember ugyanis lekéste a gépet – értesült a Fox News. Adriano Assis a kórházi műszak után repült volna Sao Paolóba, de eltévesztette a légitársaságot, azt hitte a LATAM gépével utazik. Mire rájött, hogy a VoePass járatára szól a jegye, már késő volt. A repülőtéri személyzet nem engedte fel a gépre a kapuzárás után. “Vitatkoztam vele, meg minden, erre tessék, megmentette az életem.” A munkáját végezte, ha nem tette volna, talán most nem nem lennék ezen az interjún, sajnálom" – mondta a férfi.

Egy másik utas hasonlóan járt, ő is eltévesztette a légitársaságot. “Fel kel jutnom a gépre, mennem kell” – győzködte Jose Felipe is a repülőtér munkatársát, szerencséjére azonban neki sem engedték, hogy kapuzárás után felszálljon az egyébként még a földön várakozó gépre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!