Olyan súlyos volt a baleset, hogy nem biztos, hogy ki lehet nyerni adatokat a lezuhant brazil gép feketedobozából

2024. augusztus 10. – 07:37

Másolás

Vágólapra másolva

Utólag pontosította az utaslistát a Voepass, így kiderült, hogy a pénteken São Paulo mellett, lakott területen lezuhant járatukon nem 62, hanem 61 személy tartózkodott – 57 utas és 4 fő személyzet. A társaság közlése szerint mindannyian brazil állampolgárok voltak, de azt még nem tudni, hogy kettős állampolgár lehetett-e közöttük.

A helyszínen készült felvételeken látszik, hogy csak a pilótafülke és a közvetlen mögötte levő rész felismerhető, minden más teljesen kiégett a roncson.

A pénteki brazíliai repülőgép-katasztrófa után készült kép. A gépen 61-en tartózkodtak, senki sem élte túl a tragédiát – Fotó: Miguel Schincariol / AFP
A pénteki brazíliai repülőgép-katasztrófa után készült kép. A gépen 61-en tartózkodtak, senki sem élte túl a tragédiát – Fotó: Miguel Schincariol / AFP

A repülőgép Cascavelből tartott Guarulhosba, másfél órával a felszállás után adott utoljára jelet. Az adatok szerint a földbe csapódás előtt másfél perccel kezdett zuhanni, először 10 másodperc alatt esett 76 métert, majd hirtelen emelkedéssel 8 másodperc alatt több mint 120 métert emelkedett. Újabb 8 másodperc elteltével közel 600 métert esett, majd egy perccel később meredeken esni kezdett, egy perc alatt több mint 5000 métert zuhanva.

A gépet üzemeltető légitársaság sajtótájékoztatóján azt közölték, egyelőre nem tudják, mi okozhatta a tragédiát, várják, hogy a feketedobozból kinyerjék a pilóták és a légiirányítás közti kommunikációt. Ez viszont nem biztos, hogy sikerül majd:

„Fennáll az esélye annak, hogy a baleset súlyossága miatt az adatrögzítők megsérültek, így lehetetlen hozzáférni a rögzített adatokhoz” – mondta Eduardo Busch, a Voepass elnök-vezérigazgatója.

Jegesedésre vonatkozó figyelmeztetés volt érvényben azon a területen, ahol a repülőgép lezuhant. A brazil légierő pedig a balesetek kivizsgálásával és megelőzésével foglalkozó központjának egy csapatát küldte a helyszínre, ahol a rendőrség szakértői már megkezdték a vizsgálatot.

„Azt hittem, hogy az udvarunkba fog zuhanni” – mondta egy szemtanú, aki közelről látta a repülőgép-szerencsétlenséget. A helyiek szerint a gép lezuhanás után „felrobbant”. Egyik másik szemtanú arról beszélt, hogy az erkélyére kiállva látta, ahogy a gép pörögve lezuhan. A becsapódás pillanata „félelmetes” volt, mondta. Nem sérült meg, annak ellenére, hogy ki kellett menekülnie a házából, amely a becsapódás után hatalmas fekete füsttel telt meg.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!