Elsírta magát a kémházaspár lánya, amikor megtudta, hogy ők valójában oroszok

2024. augusztus 6. – 07:24

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sűrűn fordul elő, hogy illegális hírszerzőkről olvashatunk. Ezek a hírszerzők abban különböznek a „klasszikus” hírszerzőktől, hogy egy nagyon-nagyon szűk kör, gyakorlatilag pár ember kivételével senki sem tudja róluk, hogy mivel is foglalkoznak valójában. Mert amíg egy külföldre küldött diplomata – ha végez is kémtevékenységet – a saját nevében, a saját identitásával végzi a hírszerzői munkát, addig az illegális hírszerzők egy teljesen új, de hamis identitással élnek. Gyakori, hogy az illegális hírszerzők párban dolgoznak, mint egy házaspár – így még jobban be van biztosítva a fedősztorijuk. És ami szintén jellemző rájuk, hogy nemcsak álnéven él (az egész család), de a nemzetiségük is hamis. Ezért is van nehéz dolga a kémelhárító szerveknek, hiszen olyan kémek után kell(ene) kutatniuk, akik egyáltalán nincsenek látókörben. Nem csoda, hogy az illegális hírszerzőket nagyon nehéz leleplezni.

A nemrég – Törökország közvetítésével – lezajlott orosz-nyugati fogolycsere alkalmával egy olyan argentin házaspár, Artem és Anna Dultsev jutott vissza Moszkvába, akiket addig Szlovéniában tartottak fogva. A házaspár „papíron” argentin volt. Olyannyira, hogy a házaspár gyermekei, egy fiú és egy lány sem volt tisztában azzal, hogy ők és a szüleik valójában oroszok és nem argentinok. Ezt csak akkor közölték velük a szüleik, amikor már a repülőgépen voltak úton Oroszország felé.

A házaspár most az orosz állami tulajdonú Rosszija TV csatornán sugárzott exkluzív interjúban mondott el részleteket a fogolycseréről. Elmesélték, hogy először az összes orosz embert egy buszra tették fel. „Egyedül, külön-külön, különböző országok különleges szolgálatainak öt képviselőjével körülvéve tették őket a buszra” – mondta Anna, a házaspár női tagja.

A férje arról beszélt, hogy a fogolycsere kissé színpadias volt. „Övre szíjazott bilincs, színes nadrág. Hát ez volt a céljuk – így mutogatni minket” – magyarázta.

A pár azt is elmondta, hogy már az Oroszországba tartó repülőút során kedves, támogató légkör uralkodott a gépen, az orosz biztonságiak folyamatosan kérdezgették, hogy kell-e valakinek segítség. A foglyok közül sokan beszélgettek egymással, de ők a gyerekeikkel beszélgettek.

A kémházaspárt személyesen Putyin fogadta a repülőtéren – Fotó: Mikhail Voskresensky
A kémházaspárt személyesen Putyin fogadta a repülőtéren – Fotó: Mikhail Voskresensky

„Azt mondtuk a gyerekeknek, hogy mi oroszok vagyunk, hogy ők oroszok, hogy mi vagyunk a Dultsevek” – emlékezett vissza a nő.

Az apa szerint a vallomásra Szofi lányuk sírni kezdett, míg a fiuk nyugodtabban, nagyon pozitívan fogadta a dolgot.

„A legfontosabb számunkra a család, és ez tart minket életben. A család az ország!” – mondta Artem.

Az apa arról is beszélt, hogy őt és feleségét is nagyon támogatta Putyin orosz elnök és a Külföldi Hírszerző Szolgálat a külföldi fogságuk alatt. Az orosz biztonsági szolgálatok a fogolycserének pedig azt a feltételt szabták, hogy a gyerekeket a felnőttekkel együtt adják vissza.

Miután megérkeztek Oroszországba, Putyin személyesen találkozott a hazatért oroszokkal a repülőtéren, és gratulált is nekik a hazatéréshez. Az más kérdés, hogy a gyerekeknek arról sem volt fogalmuk, kicsoda Putyin.

Múlt hét csütörtökön a hidegháború utáni legnagyobb fogolycsere zajlott le az Egyesült Államok és Oroszország között. A megállapodás értelmében az USA szövetségesei náluk bebörtönzött oroszokat adtak át bebörtönzött amerikaiakért cserébe. Az akció Ankarában történt. Ennek keretében szabadult fogságból Evan Gershkovich, a Wall Street Journal riportere, Paul Whelan, egy korábbi amerikai tengerészgyalogos, valamint Alszu Kurmaseva orosz-amerikai újságíró. Amerikai nyilatkozatok szerint a fogolycserének minden bizonnyal részese lett volna Alekszej Navalnij is, és volt, aki talán eleve csak azért került orosz őrizetbe, mert német állampolgársága jól jött a Berlinnel való alkudozáshoz. Arról, hogy pontosan kik tértek haza a fogolycserével, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!