Az orosz ügynökházaspár gyerekei csak a Moszkvába tartó gépen tudták meg, hogy oroszok

2024. augusztus 2. – 17:45

Az orosz ügynökházaspár gyerekei csak a Moszkvába tartó gépen tudták meg, hogy oroszok
Vlagyimir Putyin orosz elnök üdvözli a fogolycsere során szabaduló orosz állampolgárokat a moszkvai Vnukovo repülőtéren 2024. augusztus 1-jén – Fotó: Mihail Voszkresenszkij / Pool / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Kreml közlése szerint a csütörtöki amerikai–orosz fogolycsere keretében hazatérő alvóügynökök között volt olyan, akiknek gyerekei csak hazafele úton, a gépen tudták meg, hogy oroszok. „Előtte nem tudták, és azt sem, hogy bármi közük lenne az országhoz” – mondta az újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Reuters szerint.

Peszkov arról is beszélt, hogy a gyerekek nem beszélnek oroszul, Putyin spanyolul, buenas nochesszel köszönt nekik.

A magukat argentinoknak kiadó Dulcsev házaspárt Szlovéniában ítélték el, csütörtökön gyerekeikkel együtt szállították őket Oroszországba. Peszkov arról is beszélt, hogy a gyerekek a szüleiknél rákérdeztek, kivel fognak találkozni Moszkvában. „Azt sem tudták, ki az a Putyin. Így működnek az alvóügynökök” – mondta a szóvivő.

A szabadon engedettek között volt Vagyim Kraszikov, a Németország elítélt bérgyilkos is. A férfit azután ítélték életfogytiglanra, hogy megölt Berlinben egy csecsen származású grúziai férfit, aki a második csecsen háborúban és a 2008-as grúz–orosz harcokban is szolgált. A baseballsapkát és melegítőt viselő Kraszikov elsőként szállt le a Moszkvában landoló gépről, Putyin öleléssel köszöntötte. Arról, hogy Oroszország számára Kraszikov fontos fogoly lehet, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Csütörtökön a hidegháború utáni legnagyobb fogolycsere zajlott le az Egyesült Államok és Oroszország között. A megállapodás értelmében az USA szövetségesei náluk bebörtönzött oroszokat adtak át bebörtönzött amerikaiakért cserébe. Az akció Ankarában történt. Ennek keretében szabadult fogságból Evan Gershkovich, a Wall Street Journal riportere, Paul Whelan, egy korábbi amerikai tengerészgyalogos, valamint Alszu Kurmaseva orosz-amerikai újságíró. Amerikai nyilatkozatok szerint a fogolycserének minden bizonnyal részese lett volna Alekszej Navalnij is, és volt, aki talán eleve csak azért került orosz őrizetbe, mert német állampolgársága jól jött a Berlinnel való alkudozáshoz. Arról, hogy pontosan kik tértek haza a fogolycserével, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!