Drónokkal támadta meg a Hezbollah Izraelt, Oroszország és Irán tárgyalnak

2024. augusztus 5. – 17:14

Másolás

Vágólapra másolva

A Hezbollah dróntámadást indított Izrael északi térségében hétfőn, Izrael hadserege eddig két halottról és egy felső-galileai Ajelet Hasaharban levő tűzesetről számolt be – írja a Guardian.

A libanoni katonai szervezet beavatkozása vasárnapra már sejthető volt, miután Irán és a Hezbollah vezetői bosszút ígértek a Hezbollah legfőbb katonai parancsnoka, Fuad Sukr és a Hamász politikai vezetője, Iszmail Hánije meggyilkolása miatt.

Hétfőn Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára Teheránba érkezett, hogy tárgyaljon Maszúd Peszeszkian iráni elnökkel. Irán és Oroszország együttműködését jelzi az is, hogy februárban Irán küldött ballisztikus rakétákat az oroszoknak. Múlt pénteken Oroszország is elítélte a Hezbollah és a Hamász vezetőinek meggyilkolását, Sojgu ekkor azt mondta, ennek veszélyes következményei lehetnek.

Izrael vállalta a felelősséget a bejrúti támadásért és Fuad Sukr megöléséért. Hánije meggyilkolását azonban nem ismerték el, de széles körben úgy vélik, Izrael áll ezen merénylet mögött is.

Az Egyesült Államok álláspontja az, hogy támadás esetén megvédi Izraelt. Jonathan Finer, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap azt nyilatkozta, hogy az USA és Izrael minden lehetséges kimenetelre felkészül, de a Fehér Ház legfőbb célja az indulatok és a térség konfliktusainak csillapítása.

Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke korábban arról beszélt, közel vannak a Hamász megsemmisítéséhez. A CNN hétfői jelentése szerint azonban a Hamász folyamatosan nyeri vissza az erejét a korábban elszenvedett veszteségek ellenére is. Izrael erőteljesen bombázta a Gázai övezetet, a Hamász zászlóaljai közül viszont 8 továbbra is teljesen harcképes a jelentés szerint. Három zászlóalj teljesen megsemmisült, további 13 pedig súlyos veszteségeket könyvelt el, de képes gerillaakciók végrehajtására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!