Összeül a zavargások miatt a brit kormány válságstábja, a COBRA

2024. augusztus 5. – 08:08

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 150 embert tartóztatott le a brit rendőrség hétvégén szerte az Egyesült Királyságban a fokozódó erőszakos események miatt, ezért hétfőn összeül tanácskozni a brit kormány válságkezelő stábja, a COBRA – erősítette meg a BBC-nek a Downing Street.

Keir Starmer kormányfő elítélte a menedékkérőknek szállást adó rotherhami hotel elleni támadást, és megígérte, hogy a zavargásokban részt vevők „a törvény teljes szigorával” néznek majd szembe. A zavargások az északnyugat-angliai Southportban történt késelést követően törtek ki, a késelésben meghalt három kislány és legalább tizenegy ember, köztük nyolc gyerek súlyosan megsérült.

A BBC azt írja, hogy a válságkezelő stáb hétfői ülésének célja, hogy a kormány tájékoztatást adjon a hétvégi erőszakos cselekményekről és az elkövetkező napok válaszlépéseiről. A tanácskozáson részt vesznek majd az illetékes miniszterek és a rendőrség képviselői. A lap forrásai szerint a megbeszélést a már lezajlott találkozók ismeretében kell vizsgálni, mint például a miniszterelnök és a rendőrfőnökök közötti múlt csütörtöki, valamint a magas rangú miniszterek szombati találkozója.

„Az embereknek ebben az országban joguk van ahhoz, hogy biztonságban legyenek, mégis muszlim közösségek ellen irányuló támadásokat, mecsetek elleni támadásokat láttunk – mondta a miniszterelnök a vasárnapi televíziós beszédében. – Más kisebbségi közösségek kiszemeltjei, náci tisztelgések az utcán, támadások a rendőrség ellen, önkényes erőszak a rasszista retorika mellett, szóval nem, nem fogok visszariadni attól, hogy annak nevezzem, ami: szélsőjobboldali gengszterkedésnek.”

A belügyminisztérium egy nyilatkozatban nagyobb védelmet ajánlott a mecseteknek egy új eljárás részeként, amelynek keretében – mint mondta – „gyors biztonsági” bevetést lehet kérni annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban visszatérhessenek az istentiszteletre.

Rotherhamben legalább tíz rendőr megsérült, egy pedig elvesztette az eszméletét, miután bevándorlásellenes tüntetők fadeszkákkal dobálták meg a rendőröket, és tűzoltó készülékkel lefújták őket – közölte a dél-yorkshire-i rendőrség. A csoport néhány tagja betörte az ablakokat, hogy bejusson a menedékkérőknek szállást nyújtó Holiday Inn Express épületébe. Az eszméletlenre vert rendőr fejsérülést szenvedett – közölte a rendőrség, hozzátéve, hogy legalább két másik rendőrnél csonttörés gyanúja merült fel. A szálloda alkalmazottai és a lakók, akik közül néhányan menedékkérők, megrémültek, de sérülésekről nem érkezett jelentés – közölte a rendőrség.

Hasonló erőszakos cselekmények történtek vasárnap a staffordshire-i Tamworthben is, ahol egy rendőr megsérült a helyszínen, amikor az emberek ablakokat törtek be és tüzet gyújtottak. Közben Middlesbrough-ban randalírozók egy csoportja házak és autók ablakait törte be. Boltonban bevándorlásellenes tüntetők egy 300 fős, álarcosokból álló csoporttal szemben sorakoztak fel. Az álarcosok azt kiabálták, hogy „Allahu Akbar”, azaz „Isten a leghatalmasabb”. A Greater Manchester-i rendőrség kiadott egy végzést a városban, amely előírja, hogy az embereknek el kell távolítaniuk a megjelenésük elfedésére vagy elrejtésére használt arcukat elfedő eszközöket.

Hasonló zavargások voltak a hét elején Southportban, Belfastban, Hartlepoolban, Hullban, Liverpoolban, Stoke-on-Trentben, Nottinghamben, Sunderlandben is. Az események hátteréről és az aktuális helyzetről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!