A késes ámokfutás sokkja után a zavargások rázták meg a brit kisvárost

Legfontosabb

2024. július 31. – 22:22

A késes ámokfutás sokkja után a zavargások rázták meg a brit kisvárost
Rohamrendőrök a tüntetőkkel szemben Southportban 2024. július 30-án – Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Soha nem látott összefogás és zavargások – elképesztő végleteket élhetnek meg az északnyugat-angliai Southport lakói az elmúlt napokban. A városban hétfőn egy késelésben meghalt három kislány és legalább tizenegy ember, köztük nyolc gyerek súlyosan megsérült. A 6–11 éves gyerekek egy Taylor Swift-dalokra épülő jóga- és táncórán vettek részt a Liverpool közelében fekvő városban, amikor egy sebészi maszkos támadó késsel rontott a résztvevőkre. A 17 éves elkövetőt letartóztatták, a kilétét jogi okokból nem fedték fel, de a sajtóban így is megjelentek információk a feltételezett támadóról. Az indítékai még nem ismertek, de a rendőrség közölte, hogy a támadást nem kezelik terrorizmusként.

A tragédia megrázta a helyieket, és elképesztő összefogással igyekeznek támogatni a gyászoló családokat. Kedden azonban a csendes megemlékezések után zavargások törtek ki a helyi mecsetnél, ezekben pedig 39 rendőr megsérült. A rendőrséget megtámadó tüntetők között ráadásul többen nem is helyiek voltak, hanem egy iszlamofób, szélsőjobboldali liga tagjai. Mindez csak tovább súlyosbítja a southportiak traumáját.

Kislányoknak meghirdetett programra sétált be a késelő

A hatóságok hétfőn dél körül kapták az első riasztást, hogy késelés történt a város egyik táncstúdiójában. A rendőrök a helyszínen döbbenten látták, hogy több ember, köztük gyerekek kegyetlen támadás áldozatai lettek, és súlyos sérüléseket szenvedtek. A nyári szünetre időzített foglalkozást tánc- és jógaműhelyként hirdették meg, ahol a gyerekek karkötőt is készíthettek. A 6–11 éves korosztálynak ajánlott programra nagyjából huszonöt gyerek jelentkezett – írta a BBC.

A rendőrség szerint két szülő szembeszállt a késelővel, hogy megvédjék a gyerekeket, ők is súlyos sérülést szenvedtek. A szemtanúk szerint kaotikus és tragikus volt a támadás.

„Olyan volt, mint Amerika, ez nem a napsütötte Southport”

mondta egy férfi, akinek az utcában van autószervize. Egy szemtanú, Joel Verite, aki kocsival haladt el a stúdió mellett, arra lett figyelmes, hogy egy nő kiabál: „Gyerekeket szurkál!” Többen kimenekültek a stúdióból, az utcán lévő járókelők pedig látták az úttesten vérző, sebesült gyerekeket.

Sokan bármi áron próbálták menteni a gyerekeket, tíz kislányt a saját házaikba menekítettek be a helyiek. Volt egy nő, aki öt–hat véres gyereket vett fel a kocsijába, hogy elmeneküljön velük. Egy gyereket Verite vitt biztonságba, majd visszament a helyszínre. Ott szembe találta magát a késes támadóval, de az elszaladt. Nem jutott azonban messzire, mert a kiérkező rendőrök leteperték a földre.

A Telegraph beszámolója szerint a 63 éves Jonathan Hayes megpróbálta leszerelni a támadót azok után, hogy kiáltásokat hallott a táncstúdióval egy épületben lévő irodából. A lap úgy tudja, Hayest a támadó lábon szúrta. Hayes felesége szerint a férje fizikailag rendben lesz, de mentálisan nem tudja, hogyan fog felépülni abból, hogy nem tudta megvédeni a gyerekeket.

A helyszínen uralkodó állapotok még a mentősöket is megrázták. A szemtanúk szerint több mentős sírva fakadt a látvány miatt. A gyerekeket mentőhelikopterekkel vitték kórházba, a mentőszolgálat szerint összesen tizenegy sérültet láttak el. Legalább nyolc gyerek szenvedett szúrt sérüléseket a támadásban, öt kislány és két felnőtt még mindig válságos állapotban van. Két lány, a hatéves Bebe King és a hétéves Elsie Dot Stancombe még aznap életét vesztette, míg a kilencéves Alice Dasilva Aguiar kedden reggel halt bele sérüléseibe a kórházban.

„Szavakkal nem lehet leírni azt a csapást, ami a családunkat érte, miközben próbáljuk feldolgozni kislányunk, Bebe elvesztését” – írta Bebe King családja a rendőrségen keresztül kiadott közleményében. „Mosolyogj és táncolj tovább, ahogyan azt szereted, ahogyan azt már korábban is mondtuk neked, te mindig a mi hercegnőnk maradsz, és ezen senki sem változtathat” – búcsúzott Alice Dasilva családja.

A brit kormány tagjai, egy sor vezető brit politikus, valamint III. Károly király, Kamilla királyné és a trónörökös Vilmos herceg családja is részvétét fejezte ki a gyászoló családok felé.

Taylor Swift kedden egy Instagram-sztorijában azt írta, hogy a támadás borzalma folyamatosan átjárja, és teljesen sokkos állapotban van. „Ezek csak kisgyerekek voltak egy táncórán. Teljesen tanácstalan vagyok, hogyan is tudnám valaha is kifejezni együttérzésemet ezeknek a családoknak” – tette hozzá. Az énekesnő Swifties for Southport nevű rajongói csoportja egy adománygyűjtő oldalon pénzgyűjtésbe fogott. Szerda reggelig több mint 270 ezer font (126 millió forint) adomány gyűlt össze, amit egy jótékonysági szervezetnek ajánlanak majd fel.

Cardiffból költözött át a családja Southport közelébe

Egy szemtanú szerint a gyilkosság gyanújával őrizetbe vett fiatal taxival érkezett a helyszínre, és nem volt hajlandó kifizetni a viteldíjat. A támadó orvosi maszkot is viselt. Az indítéka egyelőre nem ismert, de a támadást nem kezelik terrorcselekményként – jelezte a rendőrség. Még tart a tinédzser laptopjának és telefonjának átvizsgálása, hogy ki tudják zárni a terrorista vagy ideológiai alapú indítékot.

A 17 éves támadó a Southporttól északra fekvő, Lancashire megyebeli Banks nevű faluban lakott. Az ottaniak nem nagyon ismerik az elmondásuk szerint zárkózott családot, akik 2013-ban költöztek a településre a wales-i Cardiffból. A Guardian szerint viszont a helyi közösség korábban összefogott egy jótékonysági felhívással, hogy támogassák őket.

A fiatal családjának egykori walesi szomszédja megdöbbent, amikor meghallotta, hogy mi történt. Ő már többet is tudott mesélni róla. A fiú családja eredetileg Ruandából érkezett az országba, de ő már Wales-ben született. Bár a támadó és bátyja kicsit zabolátlan gyerekek voltak, szerinte azért jól ki lehetett jönni velük. Az is kiderült még, hogy a támadó egy ideig karatézni járt az apjával. A tinédzser anyja háztartásbeli volt, a férje tartotta el a családot.

Az áldozatokról emlékeznek meg az emberek Southportban 2024. július 30-án – Fotó: Adam Vaughan / EPA / MTI
Az áldozatokról emlékeznek meg az emberek Southportban 2024. július 30-án – Fotó: Adam Vaughan / EPA / MTI

A fiatal nevét jogi okokból nem lehet nyilvánosságra hozni, de a közösségi médiában már elterjedtek pletykák arról, hogy pontosan ki lehet ő. A hatóságok azonban kijelentették, hogy a gyanúsítottal kapcsolatban a közösségi médiában megosztott név hamis.

„Sok spekuláció és hipotézis kering egy 17 éves férfi körül, aki jelenleg rendőrségi őrizetben van, és egyesek ezt arra használják fel, hogy erőszakot és rendbontást vigyenek az utcáinkra. Már elmondtuk, hogy a letartóztatott személy az Egyesült Királyságban született, és a spekulációk jelenleg senkinek sem segítenek”

jelentette ki a rendőrség.

Valakik zavargásokat szítottak

A BBC szerint a tragédia helyszínén hamar virágokat és mackókat helyeztek el a rendőrségi kordon mellett. Kedd este több százan vettek részt a virrasztáson egy helyi kulturális központ mellett, hogy megemlékezzenek az áldozatokról és a sérültekről. A BBC tudósítója szerint több üzlet rendhagyó módon korábban bezárt, hogy az alkalmazottak is eljussanak az eseményre. Annyira sokan jelentek meg, hogy a rendőrség le is zárta a főutat.

Az emberek virágokat helyeztek el, gyertyákat gyújtottak, és egyperces néma csendet tartottak a kisváros központjában. A megemlékezésre a késeléshez kiérkező mentősök és tűzoltók is elmentek, többen könnyek között rakták le a virágaikat. Keir Starmer brit miniszterelnök is megjelent a helyszínen, ahol egy nő sírva vonta kérdőre, hogy miért nem segítettek a helyzeten.

A feszültség csak tovább fokozódott, miután a viszonylag nyugodt virrasztás után néhány órával erőszakos tüntetések törtek ki egy helyi mecset mellett. A mecset, ahol tüntetők összetűzésbe kerültek a rendőrséggel, közel esett a mészárlás helyszínéhez. Sokan a homlokzatát téglákkal, palackokkal, petárdákkal és kövekkel is megdobálták, autókat és kukákat gyújtottak fel, és kárt okoztak egy helyi kisboltban is.

Téglákkal dobálták a rendőröket is, és felgyújtottak egy rendőrségi furgont – közölte a Merseyside megyei rendőrség. Összesen huszonhét rendőrt szállítottak kórházba, tizenkettőt pedig a helyszínen elláttak. Nyolc rendőr súlyos sérüléseket szenvedett – közölte a mentőszolgálat. Három rendőrkutya is megsérült, kettőt téglával dobtak meg. A hatóságoknak este tizenegy körülre sikerült megfékezniük az indulatokat.

A rendőrség szerint az erőszakos cselekményekben feltehetően az Angol Védelmi Liga (EDL) támogatói vettek részt. Az EDL egy szélsőjobboldali, iszlamofób szervezet Nagy-Britanniában.

A Merseyside megyei rendőrség azzal is vádolta a zavargásban részt vevőket, hogy ők maguk nem is a megyében laknak.

„Tegnap a rendőreink és a mentőszolgálatok más tagjai az egyik legnehezebb helyzettel szembesültek. Megtámadták őket, miközben próbálták megakadályozni a rendbontást. A ma esti southporti akciókban sok olyan ember vesz részt, aki nem Merseyside területén él, és nem törődik a merseyside-i emberekkel” – jelentette ki szerdán Alex Goss, a merseyside-i rendőrség rendőrfőnök-helyettese.

A BBC szerint sokan kapucnival és sálakkal takarták az arcukat. Az, hogy ilyen felkészülten érkeztek a tüntetésre, arra is enged következtetni, hogy a zavargás nem csak spontán tört ki. A rendőrség szerint a tüntetőket a közösségi médiában közzétett bejegyzések tüzelték fel, amelyek tévesen iszlamista kapcsolatot sugalltak a hétfői késeléssel összefüggésben. Pedig Yvette Cooper belügyminiszter korábban szintén hangsúlyozta, hogy a gyanúsítottnak nincs ismert kapcsolata az iszlámmal.

A liverpooli régióban működő mecsetek szövetsége elítélő nyilatkozatot adott ki mind a késeléses gyilkosság, mind az utána kitörő zavargások miatt. „Az emberek egy kisebbsége úgy próbálja beállítani, hogy ez az embertelen cselekmény valamilyen módon a muszlim közösséghez kapcsolódik. Őszintén, ez nem így van” – írták.

A város parlamenti képviselője, Patrick Hurley borzalmasnak nevezte a mecset közelében történt erőszakot, és azt mondta, hogy az érintettek „ellopták a családok gyászát”. Az viszont biztos, hogy a közösség kiáll az áldozatok családja mellett. Egy helyi bolt ingyen adta a virágcsokrokat azoknak, akik a megemlékezésre viszik őket. „Táncoljatok tovább. Ragyogjatok fényesen. Mi vagyunk Southport, és összefogunk” – állt az egyik virágcsokron, amit a megemlékezők vittek a keddi eseményre.

A helyi vendéglátósok felajánlották a borravalójukat jótékony célra, biztonsági cégek pedig felügyeletet biztosítanak más helyi gyerekprogramoknak. Sokan a tragédia hatására vért adni is elmentek – írta a Guardian.

Michael Heybourne, egy helyi taxicég vezetője ingyen fuvarozza a sérültek családtagjait a kórházhoz. Azt mondta a BBC-nek, hogy 2019-ben az ő lánya is meghalt, és a kórházba való ingázás emléke és a részvét indította a felajánlásra. Azt mondta, nemrég ő fuvarozta az egyik, hét késszúrást elszenvedett kislány nagymamáját és kisöccsét a kórházba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!