Zavargások törtek ki Southportban a késelés másnapján, 39 rendőr sérült meg

2024. július 31. – 09:31

Zavargások törtek ki Southportban a késelés másnapján, 39 rendőr sérült meg
A rohamrendőrök próbálják megfékezni a tüntetőket, miután 2024. július 30-án zavargások törtek ki az angliai Southportban – Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Harminckilenc rendőr megsérült, miután zavargások törtek ki Southportban órákkal azután, hogy virrasztást tartottak a hétfői késes támadás áldozatainak emlékére – írja a BBC.

A hétfői késeléses támadás a Liverpool közelében fekvő városban egy Taylor Swift-dalokra épülő jóga- és táncórán történt, amin 6–11 éves korú gyerekek voltak. A támadásban egy hat, egy hét és egy kilencéves kislány halt meg. A rendőrség szerint további nyolc gyerek sérült meg, közülük öten kritikus állapotban vannak. A helyszínre érkező járőrök elfogtak egy 17 éves fiút, akit gyilkosság és gyilkossági kísérlet gyanújával tartóztattak le, jelenleg mást nem keresnek a támadással kapcsolatban.

Az áldozatok emlékére kedd estétől virrasztást tartottak a városban, amelyen több mint ezren vettek részt. A rendbontás a megemlékezéstől néhány utcányira robbant ki szerda éjjel. A zavargás a rendőrség szerint feltehetően az Angol Védelmi Liga támogatóinak részvételével kezdődött, a résztvevők téglákkal dobálták meg a helyi mecsetet, autókat és kukákat gyújtottak fel, és kárt okoztak egy helyi kisboltban is. A rendőrség tájékoztatása szerint a mecset közelében több százan gyűltek össze, sokan csuklyával vagy sállal takarták el az arcukat, a mecset homlokzatát téglákkal, palackokkal, petárdával és kövekkel is megdobálták.

A rendőrség szerint a zavargókat a közösségi médiában közzétett bejegyzések tüzelték fel, amelyek tévesen iszlamista kapcsolatot sugalltak a hétfői késeléssel kapcsolatban.

A zavargások megfékezésére kivezényelt rendőrök közül nyolcan szenvedtek súlyos sérüléseket, köztük töréseket, zúzódásokat, egy feltételezett orrtörést és agyrázkódást. Egy rendőr eszméletét vesztette, néhányan pedig fej- és súlyos arcsérüléseket szenvedtek. Három rendőrkutya is megsérült, kettőt téglával dobtak meg. Összesen 27 rendőrt szállítottak kórházba, 12-t pedig a helyszínen elláttak.

„Így nem lehet bánni egy közösséggel, legkevésbé egy olyan közösséggel, amely még mindig a hétfői események hatása alatt áll” – nyilatkozta a zavargások kapcsán Alex Goss rendőrfőnök-helyettes.

Szerda estig fokozták a rendőri jelenlétet a városban, a járőrök szúrópróbaszerűen igazoltathatják a járókelőket.

Gross hozzátette, sok feltételezés kering az őrizetbe vett 17 éves személyével és „státuszával” kapcsolatban. Részleteket ugyan nem árult el, de azt leszögezte, hogy az elkövető az Egyesült Királyságban született. Yvette Cooper belügyminiszter korábban szintén hangsúlyozta, hogy a gyanúsítottnak nincs ismert kapcsolata az iszlámmal.

Keir Starmer brit miniszterelnök az X-en azt írta, azok, akik „erőszakkal és verekedéssel térítették el az áldozatokért tartott virrasztást”, megsértették a közösséget, és „meg fogják érezni a törvény teljes erejét”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!