A southporti késelés miatt Sunderlandben is erőszakos zavargások törtek ki

2024. augusztus 3. – 07:59

Másolás

Vágólapra másolva

Egy rendőrségi irodaépületet megtámadtak, a mellette lévő épületet pedig felgyújtották a zavargók péntek este, miközben összecsaptak a rendőrökkel az angliai Sunderlandben. Három rendőrt kórházba szállítottak, nyolc embert letartóztattak, írja a BBC.

A rendőröket söröshordókkal is megdobálták a tüntetők, miközben azt kiabáltak: "Kinek az utcái? A mi utcáink"!" A többnyire maszkot viselő zavargókat lovas rendőrökkel igyekeztek visszaszorítani.

Anglia több városában is hasonló zavargások törtek ki azt követően, hogy hétfőn Southportban egy késelésben meghalt három kislány és legalább tizenegy ember, köztük nyolc gyerek súlyosan megsérült. A 6–11 éves gyerekek egy jóga- és táncórán vettek részt a Liverpool közelében fekvő városban, amikor egy támadó késsel rontott a résztvevőkre. A 17 éves elkövetőt letartóztatták, az indítékai még nem ismertek. A támadást követően London, Hartlepool, Manchester és Aldershot városaiban is erőszakba torkolltak a tüntetések.

A northumbriai rendőrség vezetője a péntek esti eset után azt mondta, a rendőrök “súlyos és tartós” erőszakos cselekményekkel találkoztak, amit rendkívül sajnálatosnak nevezett. Hozzátette, hogy teljes körű nyomozás folyik a rendbontásos bűncselekményekért felelős személyek azonosítására. “Szeretném világossá tenni, hogy a rendbontást, az erőszakot és a károkozást nem tűrjük”, fogalmazott. Yvette Cooper belügyminiszter is arról beszélt: a rendőrökre támadó bűnözők meg fogják fizetni az árát az erőszaknak.

A pénteki zavargások során a tömeg néhány tagja iszlamofób szidalmakat kiabált és a Tommy Robinson álnéven működő Stephen Yaxley-Lennon szélsőjobboldali aktivistát éltette. Yaxley-Lennon az X-en azt az álhírt terjesztette, hogy a southporti támadó menedékkérő volt, aki nemrég érkezett az Egyesült Királyságba hajóval.

Közben péntek este a liverpooli Abdullah Quilliam mecset előtt is összegyűlt megközelítőleg kétszáz rasszistaellenes tüntető, miután értesültek a szélsőjobboldali tüntetésről szóló hírekről. A csoport azt skandálta: "Az emberek nem akarnak a terrorizmus ellen harcolni. Mondjátok hangosan, mondjátok világosan, a menekülteket szívesen látjuk itt.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!