Könnygázt és gumilövedékeket is bevetettek a tüntetők ellen Venezuelában

2024. július 30. – 07:39

Könnygázt és gumilövedékeket is bevetettek a tüntetők ellen Venezuelában
Tüntetés Caracas utcáin Maduro győzelmének bejelentése után – Fotó: Alexandre Meneghini / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn több ezer ember tüntető gyűlt össze Venezuela fővárosában, Caracasban az elnöki palota környékén, a BBC szerint sokan mérföldeket gyalogoltak a várost övező szegénynegyedekből, hogy ott lehessenek a tüntetésen. A venezuelai rendőrség és katonaság gumilövedékeket és könnygázt is bevetett a vasárnapi elnökválasztási eredmény és a győzelmét kihirdető Nicolás Maduro elnök ellen tiltakozókkal szemben.

Caracasban a rendőrség vízágyúkkal is akadályozta az elnöki palotához közelítő tömeget. A felvételek alapján a rendőrök motorokról vetették be a könnygázt a tüntetők ellen. A város több részén Maduro plakátjait égették, mint ahogy gumiabroncsokat, kocsikat is felgyújtottak a tüntetők.

A tüntetők szerint Nicolás Maduro csalással nyerte meg az elnökválasztást, és a valódi győztesnek az ellenzéki Edmundo González Urrutiát tartják. Maduro győzelme meglepetést okozott, ugyanis korábban több exit poll is Edmundo Gonzalez Urrutia győzelmét vetítette előre.

A politikai foglyok védelmére szakosodott Foro Penal civil szervezet szerint egy ember meghalt az országban kitört tüntetések egyikén – írta az MTI. A szervezet hozzátette, legalább 46 embert őrizetben tartanak a választások utáni események miatt.

Több ország és az ENSZ is arra kérte a venezuelai hatóságokat, hogy adják ki a szavazóhelyiségek jegyzőkönyveit. Venezuela több latin-amerikai országból, többek között a Maduro győzelmét eddig el nem ismerő Argentínából is visszahívta a diplomatáit. A venezuelai kormány szerdán helyi idő szerint este nyolctól ideiglenesen felfüggeszti a kereskedelmi légi forgalmat az országuk, valamint Panama, illetve a Dominikai Köztársaság között.

A BBC arról is írt, hogy amerikai külügyi forrásaik szerint a bejelentett eredmény nem egyezik a hozzájuk eljutó szavazási eredményekkel. Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy nyilatkozatában emiatt létfontosságúnak nevezte, hogy minden szavazatot tisztességesen és átláthatóan számoljanak meg.

Az MTI közben arról számolt be, hogy a tüntetők La Guairában (Caracas tengerpartján) és Mariarában is ledöntötték Hugo Chávez korábbi venezuelai elnök szobrát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!