Lemondott utak és félmillió eurós vacsorák ütöttek lyukat a francia elnöki hivatal költségvetésén

2024. július 30. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordméretű lyukat ütött saját költségvetésén a francia elnöki hivatal, jelentős részben a drága vacsorák miatt – írta a hétfőn kiadott hivatalos adatok alapján a Politico.

Az Elysée palota 125 millió eurós költésével 8,3 millió euróval lépte túl a tervezett költségvetést. Ebben több, önmagában is észrevehető tétel játszott szerepet. Az egyik a III. Károly brit király tavaly szeptemberi látogatásakor adott vacsora. A homárokkal feldobott rendezvény 475 ezer euróba (185 millió forintba) került, igaz, 160 vendég volt az asztalnál, Mick Jaggertől Hugh Grantig. 40 ezer csak a borokra ment el. (Persze, mi ez, egy kiadós indiai esküvőhöz képest, akár Budapesten is.)

De 400 ezer euróba került az az exkluzív múzeumi látogatás is III. Károllyal, majd az indiai miniszterelnökkel, Narendra Modival, amelyeket a Louvre-ban tartottak. Itt maga az elnök mutatott be néhány kiállítási tárgyat – persze nem Emmanuel Macron személyes tárlatvezetése dobta meg az árat, hanem a catering és a dekorációk.

III. Károly uralkodóként első útját épp Franciaországba tervezte, ezt azonban tavaly márciusról végül fél évvel későbbre halasztották a franciaországi szociális tüntetések miatt.

A legdrágább az volt, hogy végül el se indult

A megtartott rendezvények költségei magasak ugyan, de közvetett diplomáciai hasznuk miatt nehezen mérhető, hogy valójában mennyibe kerültek a francia adófizetőknek. Sokkal fájóbb inkább az a 800 ezer eurós tétel, amely egyszerűen a lemondott utak vissza nem téríthető költségeiből adódtak. Az Élysée palota elszámolása szerint 12 ilyen, végül meg nem valósult látogatás volt, ebből önmagában a Németországba tervezett út költsége félmillió euró volt.

Az elnöki hivatal költségvetéséből állja a diplomáciai, és elnöki feladatok ellátását, a személyi állomány és a biztonsági szolgálat fizetését, valamint az ingatlanok fenntartásainak költségeit. A feladatok közé tartozik a diplomáciai fogadások vacsoráinak megszervezése is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!