Az Európai Bizottság érdeklődik az oroszok vízumszerzését is könnyítő magyar szabályokról

2024. július 30. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal, hogy ennek az ügynek a részleteit megismerje – szúrta ki az EUrologus a magyar vízumkönnyítésekről szóló kérdésre adott választ a testület keddi sajtótájékoztatóján.

Anitta Hipper szóvivő a Politico kérdésére közölte: főleg azt szeretnék tisztázni, hogy mire terjednek ki ezek a szabályok és vajon érintik-e az uniós előírásokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU összes politikájában megjelenik: Oroszország biztonsági fenyegetést jelent. A tagállamoknak tekintettel kell lenniük az EU és a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet biztonságára. A magyar hatóságoknak így arra is figyelniük kell, hogy alkalmazzák a schengeni határellenőrzési kódexet minden belépőre. Ez többek között kimondja: a határellenőrzés nem csupán azoknak a tagállamoknak az érdeke, amelyek elvégzik, hanem valamennyié, amely a belső határain megszüntette az ellenőrzést. A külső országok eljárásainak meg kell előzniük „a tagállamok belső biztonságát, közrendjét, közegészségügyét és nemzetközi kapcsolatait fenyegető veszélyeket”. Hipper példaként megemlítette: nem engedhetnek be senkit, aki ellen figyelmeztetést adtak ki a Schengeni Információs Rendszerben.

Ahogy arról korábban írtunk, az Országgyűlés még decemberben fogadta el azt a javaslatot, ami az EU-n kívüli állampolgárok beutazásának és tartózkodásának eddigi szabályait írja át. A kormány azzal indokolta a változtatást, hogy a korábbi, 2007-ben hozott szabályozás módosításra szorul, mivel az még a migrációs hullámok előtt született, ott „a befogadás az irányadó, a külföldi részéről megnyilvánuló jogellenesség esetén is elsősorban a jogok garantálása” volt az elsődleges szempont és nem a „jogszerű magatartás kikényszerítése” volt az elsődleges. Létrejött a Nemzeti Kártya, ami 180 napon belül 90 napot meghaladó, de maximum két év határozott időtartamú tartózkodásra jogosít Magyarország területén, és maximum két évig lehet érvényes. A dokumentumot több más ország mellett Oroszország és Belarusz állampolgárainak adhatják ki, ha van valamilyen előírt szakképesítésük.

A magyar kormány nemrég bevezetett vízumkönnyítései nyitott ajtót jelentenek a kémeknek, írta a Financial Times szerint Manfred Weber. A jobbközép Európai Néppárt pártcsaládot és annak az európai parlamenti frakcióját is vezető német politikus úgy vélte, hogy az intézkedések „komoly nemzetbiztonsági aggodalmakra” adnak okot. Azt kérte a tagállami vezetőktől: „fogadják el a lehető legszigorúbb intézkedéseket, hogy azonnal megvédjék a schengeni övezet egységét, mérsékeljék a már felmerült biztonsági kockázatokat és megakadályozzák, hogy a tagállamok hasonló kezdeményezéseket tegyenek a jövőben”.

Szijjártó: Gyerekes hazugság

A Népszava a litván közszolgálati médiára hivatkozva írt arról, hogy a balti ország külügyminisztere fordult az Európai Bizottsághoz. Gabrielius Landsbergis szerint a magyar rendszer nagyon komoly veszélyt jelent a schengeni térség és számos európai ország biztonságára, ezért uniós szinten kell reagálni rá.

Újraindult a balti propaganda-hadjárat, a baltiak szerint Magyarország veszélyezteti a schengeni övezet biztonságát azzal, hogy több más ország állampolgárai mellett az orosz és a belorusz állampolgárok is bekerültek a Nemzeti Kártya-programba – posztolta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalára. Szijjártó Péter a bejegyzésében kijelentette: „ez egy gyerekes hazugság. Az igazság ezzel szemben az, hogy az orosz és belorusz állampolgárok továbbra is kizárólag vízum birtokában léphetnek be Magyarország és ezzel a schengeni övezet területére, tartózkodási engedélyt pedig csak a jogszabályokban rögzített módon, az Idegenrendészeti Főigazgatóság által lefolytatott eljárás nyomán kaphatnak. Ilyen eljárásokat lefolytatni, tartózkodási engedélyt kiadni az európai szabályok szerint nemzeti hatáskörbe tartozik, ilyen joga tehát van a litván, a lett és az észt hatóságoknak is. Sokkal jobb lenne, ha balti kollégáim korrektül tájékoztatnák saját választópolgáraikat egy újabb hazugsághadjárat indítása helyett” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!