A szélsőbaltól a Kremlen át a dzsihádistákig keresik a hatóságok a francia gyorsvasút elleni szabotázs elkövetőit

2024. július 27. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

A belügyminiszter gyors letartóztatásokat ígért, egyelőre azonban nem tudni, milyen csoport követhette el a francia gyorsvasút elleni szabotázsakciókat, amelyeket a párizsi olimpia elé időzítettek, hogy megbénítsák az országos tömegközlekedés ütőerét – írta a BBC.

A párizsi ügyészség a szervezett bűnözéssel foglalkozó egységgel (JUNALCO) közösen nyomoz az ügyben. A hatóságok pénteki közleménye szerint a tettes/tettesek állami tulajdont rongáltak meg és szervezett bűnözésben vettek részt, amiért akár 20 év börtönbüntetés is járhat, valamint 300 ezer eurós pénzbírság.

A francia vasúttársaság (SNCF) azt is közölte, hogy a támadás éjszaka történt: Párizstól nyugatra, északra és keletre közlekedő TGV-vonalak három pontján gyújtottak tüzet. Egy negyedik gyújtogatás a Lyon és a Földközi-tenger felé délre tartó vonalon meghiúsult.

A hálózat megrongálása több nagysebességű TGV-vonalat is érintett Párizstól nyugatra, északra és keletre, és sorok alakultak ki a Montparnasse állomáson, amely a fővárostól nyugatra fekvő célállomásokat szolgálja ki.

Az akció szélsőbaloldaliakhoz is köthető lehet, a felhasznált eszközök a szervezettebb baloldali csoportok akcióira utalnak, és szeptemberben egy hasonló németországi rongáláskor egy szélsőbaloldali oldal a kapitalista infrastruktúra elleni fellépésként értékelve állt ki az eset mellett.

Ugyanakkor felmerült az orosz szál is, elvégre az Ukrajna elleni háború miatt Oroszország nem vehet részt az olimpián, az esemény megzavarása beleilleszkedhetne a Kreml érdekeibe is.

Ugyanakkor a belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy dzsihádista támadásoktól is tartani kell, igaz, Gérald Darmanin az ő esetükben inkább a moszkvai Crocus City Hallban elkövetetthez hasonló merénylettől tartott.

A gyorsvasút elleni akció nem ebbe a körbe tartozik, emberéletet nem követelt, bár súlyos közlekedési káoszt okoz a rendszer működési zavara.

A vasút azonban már korábban is volt célpontja szabotázsakcióknak, tavaly januárban Párizs keleti részén, idén májusban pedig Aix-en Province közelében, a gyorsvasút vonalán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!