A kinevezésre váró ukrán nagykövet: Meddig mentek volna el a magyarok 1956-ban?

2024. július 24. – 06:43

Másolás

Vágólapra másolva

„Valószínűleg diplomáciai úton fog majd lezáródni ez a háború, a lényeg, hogy megmutattuk, mire vagyunk képesek, ahogy a magyarok és a csehek is” – mondta a Népszavának Sándor Fegyir, Ukrajna kinevezésre váró magyarországi nagykövete. Sándor Fegyir két évig a 68. Kárpátaljai Sárkányok területvédelmi zászlóaljánál szolgált, nemrég szerelt le a nagyköveti kinevezése miatt.

Megkérdezték tőle, hogy egy nemzet meddig mehet el a védekezésben. Egy friss felmérés szerint ugyanis egyre több ukrán véli úgy, hogy akár területi engedmények árán is békét kell kötni Oroszországgal. A háború kitöréséig egyetemi tanárként dolgozó, eredetileg szociológus végzettségű Sándor Fegyir erre azt mondta, hogy:


„Meddig mentek volna el a magyarok 1956-ban, meddig harcoltak volna a csehek 1968-ban? Valószínűleg az ukránok is hajlandók ugyanerre.”

Szerinte az a legfontosabb, hogy akárcsak a magyarok és a csehek, az ukránok is nemet mondtak ugyanarra a hatalmi rendszerre. „És a keleti szörnyetegnek el kell ismernie a létezésünket. Valószínűleg diplomáciai úton fog majd lezáródni ez a háború, a lényeg, hogy megmutattuk, mire vagyunk képesek, ahogy a magyarok és a csehek is.”

Arról is megkérdezték, hogy mit gondol Orbán Viktor „békemissziójáról”, vagyis arról, hogy a magyar miniszterelnök Kijev után Moszkvába és Pekingbe is elment tárgyalni. Erre kitérő választ adott, csak Orbán ukrajnai látogatására reagált. Erről azt mondta, hogy a miniszterelnök kijevi látogatása „teljesen rendben van”, és abban bízik, hogy fontos lépés lesz a jószomszédi viszony helyreállításában.

Sándor Fegyírt hivatalosan még nem nevezték ki Ukrajna magyarországi nagykövetének, elmondása szerint ez már csak az ukrán diplomácián múlik. A róla készült portrénkat itt olvashatja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!