Az ukránok harmada területi engedmények árán is gyorsan békét kötne az oroszokkal

2024. július 23. – 20:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukránok közel egyharmada elfogadná Oroszország bizonyos területi követeléseit, ha cserében gyorsan véget érne a háború. Ez az arány több mint háromszorosa az egy évvel korábban rögzítettnél, de a legtöbben még mindig ellenzik, hogy Ukrajna területek adjon át Oroszországnak, derült ki a közvélemény-kutatásból.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) még május 16-22. között kérdezett meg 1067 olyan embert, akik még ukrán fennhatóság alatt éltek. Közülük 32 százalék fogadott volna valamilyen területi engedményt. Tavaly ilyenkor még csak 10 százalék volt ezen a véleményen, 2023 végére pedig 19 százalék gondolkodott így. Ugyanakkor az ukránok 55 százaléka továbbra is ellenez bármilyen területi engedményt.

Azt, hogy milyen és mekkora területi engedményeket fogadnának el az ukránok, azt nem feszegette a kutatás. A KIIS szerint a megkérdezettek nem feltétlenül tekintik az engedményeket egyenlőnek azzal, hogy a területet orosznak ismerik el. „Egyesek például készek arra, hogy bizonyos területek felszabadítását a jövőre, egy jobb időpontra halasszák” – írták közleményükben.

Oroszország az ukrán terület mintegy 18 százalékát tartja megszállva, beleértve a 2014-ben elfoglalt Krím félszigetet is.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!