Franciaországban letartóztattak egy orosz állampolgárt, aki a vád szerint „destabilizálni” akarta az olimpiai játékokat

2024. július 24. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

A francia hatóságok letartóztattak egy 40 éves orosz állampolgárt, akit azzal vádolnak, hogy szervezkedésével „destabilizálni” akarta az olimpiai játékok menetét – írja a SkyNews. Az ügyészek nem árultak el több információt az ügyről.

Nem ő az első, aki fenyegetést jelentett a nagyszabású eseményre, amit idén Párizsban tartanak meg. A Microsoft elemzőinek júniusi jelentése szerint, Oroszország dezinformációs, lejárató hadjáratot indított. A kampányban egy olyan kamu dokumentumfilmet is bevetettek, ami a játékok mögött álló szervezetet kritizálja, és amelyet az MI által generált Tom Cruise narrált. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) támadó filmet Olympus Has Fallen címmel tették közzé a Telegram üzenetküldő platformon. A Micsrosoft szakértő azzal is megvádolták Oroszországot, hogy rosszindulatú, befolyásoló üzeneteket gyártottak a játékokon induló izraeli versenyzők ellen is.

Az NOB elnöke, Thomas Bach a SkyNews-nak azt nyilatkozta, hogy az orosz fenyegetések és rágalmak célja csupán a félelem keltés, valamint az, hogy elvegye az emberek kedvét az olimpiától.

Nem csak az interneten keresztül támadja Oroszország a párizsi olimpiát. A francia rendőrség vizsgálja, hogy az oroszoknak lehetett-e közük a az Eiffel-toronynál elhelyezett öt, francia trikolórral bevont koporsó lerakásához. A koporsókra a francia zászló színei mellett azt a feliratot vésték, hogy „francia katonák Ukrajnában”, vélhetően nem függetlenül Emmanuel Macron megjegyzéseitől, melyek szerint az európai katonák Ukrajnába küldése sem kizárható. A rendőrök már elkapták a koporsókat elhelyezőket, mindhárman azt nyilatkozták, hogy pénzt kaptak az akció végrehajtásáért.

Az ukrajnai invázió miatt Oroszországot kitiltották a 2024-es olimpiáról, de kis létszámban indulhatnak orosz sportolók a versenyen semlegesként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!