Oroszország deepfake Tom Cruise-zal hangol a párizsi olimpia ellen

2024. június 4. – 07:36

Másolás

Vágólapra másolva

Dezinformációs kampánnyal célozta meg Oroszország a párizsi olimpiai játékokat. A kampányban egy olyan kamu dokumentumfilmet is bevetnek, ami a játékok mögött álló szervezetet kritizálja, és amelyet az MI által generált Tom Cruise narrál – írja a Microsoft friss jelentése alapján a Guardian.

A Microsoft szerint Oroszországhoz kötődő csoportok hálózata „rosszindulatú befolyásolási kampányokat” folytat Franciaország, Emmanuel Macron, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a párizsi játékok ellen. Oroszországot kitiltották a 2024-es olimpiáról, de kis létszámban indulhatnak orosz sportolók a versenyen semlegesként.

A NOB-ot támadó „Olympics Has Fallen” című „dokumentumfilm” tavaly jelent meg a Telegram üzenetküldő platformon. A film narrátora Tom Crusie mesterséges intelligencia által generált hangja. A film ajánlója azt is hamisan állítja, hogy a Netflix készítette, és a New York Times és a BBC hamis, ötcsillagos kritikáival népszerűsíti. A videót a Kremlhez kötődő Storm-1679 nevű csoport készítette. Ez a csoport korábban több amerikai színészt (köztük Elijah Woodot) is megtévesztett, hogy üzeneteket rögzítsenek a Cameo nevű weboldalon, ahol hírességeknek fizethetnek az emberek személyre szabott videóüzenetekért. Ezeket a rövid üzeneteket aztán ukránellenes propagandává alakították át.

A Storm-1679 tavaly olyan videókat is közzétett, amelyekben a július 26-tól augusztus 11-ig tartó játékok alatti erőszakkal kapcsolatos félelmeket terjesztik. A csoport olyan hamisított híradós beszámolókat tett közzé, amelyek szerint a párizsiak terrortámadásokra számítva kötnek ingatlanbiztosítást, és a jegyek negyedét visszaváltották a terrorfélelmek miatt. Mindkét klip az Euronews és a France24 műsorszolgáltatóknak adta ki magát.

A Storm-1679-hez köthető közösségi média fiókok emellett olyan képeket mutattak be, amelyek állítólag párizsi graffitiket ábrázolnak, amelyek erőszakkal fenyegetik a játékokra érkező izraelieket. A képek közül több az 1972-es müncheni olimpián palesztin terroristák által elkövetett támadásokra is utalt, amelyekben az izraeli olimpiai csapat 11 tagja vesztette életét. A Microsoft jelentése szerint ezek a képek is digitális manipulációval készülhettek, nem találtak bizonyítékot arra, hogy a falfirkák valóban léteznének.

Egy másik orosz csoport, amely Storm-1099 vagy „Doppelganger” néven ismert, hamis francia nyelvű híroldalakat hozott létre, amelyeken a NOB-nál tapasztalható korrupcióról és potenciális párizsi erőszakról számoltak be. A csoport a Le Parisien és a Le Point nevű francia lapok hamisított változataiban Emmanuel Macron francia elnököt is kritizálta.

A Microsoft szerint az olimpiai játékok kezdete előtt fokozódni fog az orosz dezinformációs kampány, és az orosz csoportokhoz köthető fiókokon keresztül próbálhatják majd elárasztani a közösségi médiát mesterséges intelligencia által generált képekkel, szövegekkel és videókkal.

Nem csak az interneten keresztül támadja Oroszország a párizsi olimpiát. A francia rendőrség vizsgálja, hogy az oroszoknak lehetett-e közük a hétvégén az Eiffel-toronynál elhelyezett öt, francia trikolórral bevont koporsó lerakásához. A koporsókra a francia zászló színei mellett azt a feliratot vésték, hogy „francia katonák Ukrajnában”, vélhetően nem függetlenül Emmanuel Macron megjegyzéseitől, melyek szerint az európai katonák Ukrajnába küldése sem kizárható. A rendőrök már elkapták a koporsókat elhelyezőket, mindhárman azt nyilatkozták, hogy pénzt kaptak az akció végrehajtásáért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!