Önzetlen, bátor tett, igazi hazafi – Hollywood lelkesen fogadta Biden visszalépését

2024. július 22. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

Önzetlen, bátor, hazafias tett, Biden meghallgatta az amerikaiakat, hajrá, Kamala Harris – Biden vasárnap esti visszalépése óta elárasztották a közösségi médiát a reakciók, amiből Hollywood sem maradhatott ki. Robert de Niro, Cher, Cardi B, Shonda Rhimes, Mark Hamill – az A listás celebek sorra állnak ki Biden döntése mellett, ami sokat dobhat a Demokrata Párt hangulatán, miután pár hete még úgy tűnt, az amerikai filmgyártás demokrata fellegvára hátat fordított a demokrata elnökjelöltnek.

Joe Biden vasárnap jelentette be visszalépését pártjának elnökjelöltségétől, ami azt jelenti, hogy a Demokrata Pártnak új jelöltet kell találnia a november 5-i elnökválasztásra. Biden azt is jelezte, hogy alelnökét, Kamala Harrist támogatja. Harris nem sokkal később bejelentette, hogy indul a párt elnökjelöltségéért. Azóta olyan vezető politikusok álltak be mögé, mint Bill Clinton volt amerikai elnök, Hillary Clinton volt elnökjelölt, illetve számos demokrata szenátor és képviselő. A szenátorok közül kiállt Harris mellett például a 2020-as elbukott előválasztáson riválisainak számító Elizabeth Warren és Amy Klobuchar, a képviselőházból pedig a fekete- illetve a latinó demokrata képviselők csoportjának vezetői. Ettől még nem automatikus, hogy Harris lesz a demokraták elnökjelöltje, arról, hogy milyen forgatókönyvek lehetségesek az augusztus 19-22. között Chicagóban rendezett demokrata jelöltállító gyűlés előtt, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az, hogy Hollywoodban mit gondolnak Biden visszalépéséről és Harris jelöltségéről bagatell dolognak tűnhet, valójában viszont egyáltalán nem az. A híres emberek támogatása nagyon is sokat számít a kampányban, nem véletlenül keresi hírességek társaságát Donald Trump és (mostanáig) Joe Biden is. Hollywood hagyományosan demokrata fellegvárnak számít, ezért elsősorban a Demokrata Párt támaszkodhat A-listás színészek és rendezők nyilvános támogatására. De legalább ennyire fontosak a hollywoodi pénzcsapok is, Biden kampányának megbicsaklását nemcsak az olyan celebek támogatásának megrendülése jelezte, mint George Clooney, Michael Douglas, Stephen King és a Disney-örökös, Abigail Disney, hanem az adományok megcsappanása is.

Most úgy tűnik, Biden visszalépésére Hollywood is pozitívan reagál, az elnök bejelentésére záporozni kezdtek az azt támogató reakciók, sokan pedig rögtön jelezték azt is, Kamala Harris jelöltségét is készek támogatni.

Robert de Niro a Hollywood Reporternek azt írta: „Az okos politika és az önzetlen hazafiság tettével Joe Biden félreáll, hogy szabaddá tegye az utat egy másik demokrata számára, hogy elnök lehessen. Mert nincs fontosabb az ország számára, mint Donald Trump legyőzése az urnáknál. Tisztelettel, csodálattal és szeretettel köszönjük, elnök úr!”

„Joe Biden olyan eredményeket ért el, amelyekhez foghatót még életünkben egyetlen elnök sem tudott felmutatni. Visszaállította a hivatal becsületességét, méltóságát és integritását 4 év hazugság, bűnözés, botrány és káosz után. Köszönjük szolgálatát, elnök úr. Hazafias amerikaiakként most az a kötelességünk, hogy megválasszuk azt a demokratát, aki tiszteletben tartja és továbbviszi az Ön örökségét” – írta az X-en Mark Hamill színész.

Jon Favreau, az első két Vasember-film rendezője és a Mandalóri című Star Wars-sorozat alkotója azt írta Biden visszalépéséről: „Bátor és önzetlen döntés. Az elnök azt tette, amit az elmúlt négy évben tett – hallgatott az amerikai népre, és az ország érdekeit a sajátja elé helyezte. Pontosan az ellentéte Donald Trumpnak”.

„Joe Biden olyan emberként vonul be a történelembe, aki 4 éves mandátuma alatt jelentős eredményeket ért el. Hálásnak kell lennünk azért, hogy kiállt demokráciánk mellett” - írta az X-en Barbra Streisand.

Finneas O'Connor, Billie Eilish testvére és többszörös Grammy-díjas producere az Instagramon osztott meg egy közös képet magukról és Joe Bidenről, ami mellé azt írta, „egy olyan embert látok, aki az embereket saját maga és a büszkesége elé helyezi, és ezért óriási tiszteletet érzek iránta”.

Ariana Grande énekesnő Instagram-sztoriban osztotta meg Biden bejegyzését a visszalépéséről, amihez egy szavazásra való regisztrációra szolgáló linket is mellékelt.

Mark Ruffalo színész az X-en azt írta, „megkaptuk a menetparancsot, és ideje nekivágni a futásnak. Mondjunk nemet Trump/Vance-re. Mondjunk nemet a jobboldali keresztény hatalomátvételre a nemzetünkben. A kereszténységgel semmi baj nincs, csak nem szabadna egy olyan nemzetet irányítania, amely a vallásszabadságból született”.

Cher Joe Biden bejelentése után nem sokkal a tőle megszokott zavaros X-üzenetben azt írta, Amerika csak akkor maradhat demokrácia, ha a demokraták képesek „a dobozon kívül gondolkodni”.

Akadtak kritikusabb hangok is, Cynthia Nixon színésznő az X-en például azt írta, hiába akarnak a fiatalok és a színésbőrűek Trump demokrata ellenfelére voksolni, nem lesznek hajlandóak olyanra szavazni, aki „ártatlan palesztinok lemészárlását finanszírozza”. A Szex és New York sztárja szerint „a győzelemhez a demokrata jelöltünknek az egészségügy, a lakhatás és az oktatás finanszírozását kell támogatnia, nem pedig Netanjahu népirtását”.

Sokan nemcsak Biden döntése mellett álltak ki, de azzal a lendülettel beálltak Kamala Harris mögé is.

Shonda Rhimes, a Grace klinika, a Bridgerton és a Gilded Age alkotója például megosztott egy fotót magáról és Harrisről, és azt írta: „Mögötte álltam 2016-ban, amikor a szenátusi székért indult, mögötte álltam, amikor alelnökként indult, és ma is mögötte állok”.

Cardi B amerikai rapper Biden bejelentése után újraposztolta egy korábbi videóját, amelyben azt mondta, bár ő nem fog szavazni, és erre is megvannak az indokai (ezeket nem fejtette ki bővebben) a véleményét azért elmondja. A videóban arról beszélt, szerinte önzőség Biden részéről, hogy nem adta át a lehetőséget Harrisnek, aki tökéletes jelölt lenne. Most azzal a megjegyzéssel osztotta meg a videót, hogy „MEGMONDTAM, HOGY KAMALÁNAK KELLENE JELÖLTNEK LENNIE”.

Jamie Lee Curtis Oscar-díjas színésznő az Instagramon azt írta, Kamala Harris „a nők- és a színes bőrűek jogainak szenvedélyes szószólója, az üzenete pedig a remény és az egység Amerika számára a nagy nemzeti megosztottság idején”.

John Legend Grammy-díjas énekes az Instagramon hosszan sorolta Biden érdemeit, aki szerinte bőven megérdemelte, hogy újraválasszák, de „az idő és a kor mindannyiunkat utolér”. Mint írta, hálás, amiért az elnök a visszalépést választotta, és kész Kamala Harrist támogatni. „Készen áll a harcra, én pedig izgatottan várom, hogy minden lehetséges módon támogassam” – írta Harrisről.

Biden bejelentése után Aaron Sorkin forgatókönyvíró (aki olyan filmekért és sorozatokért felel, mint az Elit játszma, A közösségi háló, A chicagói 7-ek tárgyalása, Az elnök emberei és a Híradosok) visszavonta a New York Times hasábjain vasárnap reggel közzétett véleménycikkét, amiben arról írt, a demokratáknak Mitt Romney republikánus szenátort kellene indítaniuk a választáson Trump ellen. „Mindent visszavonok. Harris Amerikáért!” – jelentette ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!