Megbírságoltak egy olasz újságírót, mert azt írta, Giorgia Meloni olyan alacsony, hogy nem is látja

2024. július 18. – 17:46

Másolás

Vágólapra másolva

5000 eurós bírság megfizetésére kötelezte egy milánói bíróság Giulia Cortese olasz újságírót, mert az ügyben eljáró bíró szerint testszégyenítést követett el azzal, hogy 2022-ben az akkoriban még csak az Olaszország Fivérei elnökeként ismert Giorgia Meloni magasságával viccelődött – írja a Guardian.

Cortese és Meloni csörtéje még 2021 októberében történt, amikor az újságíró egy olyan képet posztolt X-re (korábban Twitter), amelyen a politikus Benito Mussolini fasiszta diktátor mellé lett szerkesztve. Meloni ezt Facebookon kifogásolta, és azt írta, megkérte az ügyvédeit, hogy tereljék jogi útra az ügyet, mire Cortese úgy reagált, hogy „nem ijesztesz meg Giorgia Meloni, végül is csak 120 centis vagy, nem is látlak”.

Cortesét a bíróság a Melonit és Mussolinit ábrázoló kép miatt nem marasztalta el, a politikus magasságára vonatkozó tweetek miatt viszont igen. Lazán kapcsolódik, hogy a Meloni vezette jobbközép koalíció 2022-es győzelme előtt előkerült egy videó, amin az akkor 19 éves politikus arról beszélt, hogy szerinte Mussolini jó politikus volt, a pártjának fiatal tagjai ellen pedig éppen most indult vizsgálat, mert szeretnek kart lendíteni és fasisztáskodni.

Az újságíró szerint botrányos ítélet született egy nyilvánvaló vicc miatt, és nem érzi úgy, hogy bármit írhatna a jelenlegi kormányról. Azt is hozzátette, hogy amint egy újságírót ellenségnek kiáltanak ki, hirtelen semmit nem néznek el neki. Cortese az X-en is több bejegyzésben reagált az ítéletre, egyebek mellett azt írta, hogy az olasz kormánynak komoly problémája van a sajtószabadsággal és a tőlük eltérő véleményt valló újságírókkal. Azt is hozzátette, hogy

Olaszország egyre közelebb kerül Orbán Magyarországához, a független újságíróknak és véleményvezéreknek pedig nehéz dolga van manapság.

Cortese még fellebbezhet az ítélet ellen, amelyben egyébként egy felfüggesztett 1200 eurós büntetés is szerepel az 5000 eurón felül, de egyelőre még nem tudja, hogy él-e a lehetőséggel. A Guardiannek azt mondta, ez egy költséges vállalkozás lenne, és nem biztos, hogy a végén sikerrel járna. Meloni ügyvédje közölte, hogy ha megszületik a jogerős ítélet, az 5000 eurót jótékony célokra ajánlják fel.

Az olasz kormányfő korábban is többször indított már becsületsértési pert újságírók ellen, és többen vádolták már azzal, hogy ezeket szándékosan használja a vele szemben álló újságírókkal és értelmiségeikkel szemben. Meloni kormányát emellett azzal is vádolják, hogy befolyásolja az olasz közmédiát és más médiumokat is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!