Meloni ifjai szeretnek kart lendíteni és fasisztáskodni, vizsgálat indul az ügyben

2024. július 2. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az intoleranciával, rasszizmussal, antiszemitizmussal, gyűlöletre és erőszakkal felbujtással foglalkozó olasz parlamenti bizottság úgy döntött, beszerzi azokat a mozgóképes bizonyítékokat, amik szerint az olasz kormánypárt ifjúsági tagozatában előfordulnak neofasiszta és neonáci megnyilvánulások – adott hírt az Olaszországot lázban tartó történtekről az ANSA hírügynökség kedden.

Az Olasz Testvérek, Giorgia Meloni kormányfő újfasiszta szervezetből kinőtt, kissé már középirányba tolódott párt is rendelkezik egy ifjúsági szervezettel, a Nemzeti Ifjúsággal (Gioventù Nazionale – GN). A hírek miatt ennek két vezetője még a múlt héten lemondott. Ugyanis egy Fanpage nevű weboldalon publikáltak olyan, rendezvényeiken készített rejtett kamerás felvételeket, ahol többek közt a náci karlendítést is gyakorolta több, a szervezetből ismert tag.

Meloni maga azt mondta az esetről, a pártjában elfogadhatatlan az antiszemitizmus, de a Fanpage eljárása se volt helyénvaló szerinte. A kormányfő még decemberben egy pártrendezvényen megköszönte a Nemzeti Ifjúság tagjainak munkáját és támogatását, és azt mondta, az ifjúsági mozgalom, a fiatalok bevonása az, ami miatt más olasz pártok irigykednek a szélsőjobbos Olasz Testvérekre.

A lemondottak között van Flaminia Pace, aki pártja egy szenátoráról és a római zsidó közösség volt szóvivőjéről, Ester Mieliről tett antiszemita megjegyzéseket. Pace azt is megjegyezte a felvételeken, hogy szeretné látni a Demokrata Pártot vezető Elly Schleint, ahogy karóba húzzák. Elisa Segnininek, az egyik parlamenti bizottsági elnök titkárának is távoznia kellett, ugyanis a vizsgálat szerint „nem szűnt meg rasszistának és fasisztának lenni”.

A felvételeken hallható-látható, ahogy Benito Mussolini egykori olasz diktátort éltetik, illetve azokat a szélsőjobbos terroristákat, akik 1980-ban felrobbantották a bolognai vasútállomást, 85 embert megölve. A Duce és a Sieg Heil fasiszta-náci jelszavak skandálása se maradt ki a felvételekről, ahogy az Olasz Testvérek egymást gladiátorosan (a rossz nyelvek szerint fasisztásan) köszöntő tagjai sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!