Magas rangú észak-koreai diplomata disszidált Dél-Koreába

2024. július 16. – 19:17

Másolás

Vágólapra másolva

Disszidált Dél-Koreába egy Kubában állomásozó magas rangú észak-koreai diplomata, írja a BBC. A politikai tanácsadó vélhetően a legmagasabb olyan észak-koreai diplomata az elmúlt nyolc évben, aki délre szökött. A hírt a szöuli hírszerzés is megerősítette a lapnak.

Az észak-koreaiak szökéseiről általában csak hónapok múlva derülnek ki részletek, a mostani eset is több mint fél éve, novemberben történt. Dél-koreai hírek szerint a diplomata az észak-koreai kubai nagykövetség politikai ügyekért felelős tanácsadója volt, de a dél-koreai hírszerzés ezt az információt nem erősítette meg a BBC-nek. Egy helyi újság, a Chosun Ilbo azt írta, sikerült interjút készíteni a férfival, aki azt mondta, az észak-koreai rendszerből való kiábrándulás és a kilátástalan jövő miatt jött el. „Minden észak-koreai legalább egyszer elgondolkozik azon, hogy Dél-Koreában éljen” – idézte a lap.

Nem egyedi eset, hogy északi diplomaták szökjenek Dél-Koreába: 2018-ban a feleségével együtt eltűnt egy magas rangú, korábban olaszországi kiküldetésen lévő diplomata, aki később Dél-Koreában került elő, egy évvel később pedig a kuvaiti nagykövetség ideiglenes ügyvivőjéről derült ki, hogy disszidált. A legutóbbi ismert, nagy nyilvánosságot kapott disszidálás Te Jongho esete volt 2016-ban, ő Észak-Korea korábbi nagykövethelyettese volt az Egyesült Királyságban.

A koronavírus-járvány miatti szigor miatt más országok diplomatái is nekiindultak Észak-Koreából: Phenjan sokáig hivatalosan egyetlen koronavírusos esetet sem ismert el, miközben súlyos gyógyszerhiányról, hozzáférhetetlen létszükségleti cikkekről és elviselhetetlen körülményekről számoltak be orosz diplomáciai források.

Dél-Koreában vasárnap ünnepnapot rendeztek az észak-koreai disszidensek számára, ez volt az első ilyen alkalom.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!