Dél-Koreában került elő egy két éve eltűnt észak-koreai diplomata

2020. október 8. – 12:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dél-Koreában került elő egy magas beosztású észak-koreai diplomata, aki két éve olaszországi kiküldetése során tűnt el a feleségével együtt, ezzel ő lett az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb nevű disszidense – írja a CNN.

Dzso Szonggilt és feleségét utoljára 2018 novemberében látták kilépni Észak-Korea római nagykövetségéről, ahol a férfi nagykövetként dolgozott, ezt követően pedig közel két évig senki nem tudta, hogy hol lehetnek. Arról szóló pletykák persze felröppentek, hogy a diplomata disszidált, a héten pedig egy dél-koreai törvényhozó, Ha Tekung a Facebookon megerősítette, hogy Dzso 2019-ben Dél-Koreába távozott. Mint írta, a férfi tavaly júliusban lépett be az országba, és azóta a kormány védelmét élvezi. Észak-Korea egyelőre nem kommentálta a bejelentést.

Dzso nem sokkal a megbízásának lejárta előtt tűnt el, a dél-koreai hírszerzés azonban sokáig titokban tartotta a disszidálás tényét, mert féltették a férfi családját. A sajtóban ugyanakkor jelentek meg hírek erről, ami miatt a 2016-ban disszidált volt brit nagykövethelyettes, Te Jongho kritizálta is az újságírókat, és kiemelte, hogy azok számára, akiknek a családja Észak-Koreában ragadt, ez egy nagyon kényes kérdés. Az országot elhagyók közül sokan egyáltalán nem is fedik fel a kilétüket, ami nem meglepő, északon ugyanis gyakran a családtagokon torolják meg a disszidálást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!