A gombaszögi tábor szervezői megvétózták a Magyar Péterrel tervezett beszélgetést

2024. július 15. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

Minden programját lemondta az Új Szó a „szlovákiai Tusványosként” ismert Gombaszögi Nyári Táboron, miután a rendezvény szervezői megvétózták a lap által szervezett egyik pódiumbeszélgetést, amelyen lap szerkesztője, Czímer Gábor beszélgetett volna Magyar Péterrel és Grendel Gáborral, aki a szlovák parlament képviselője a Szlovákia (Slovensko) párt színeiben – írja a Paraméter.

A július 20-ára szervezett beszéletés témája az ellenzéki politizálás lehetőségei lett volna, amibe mindkét meghívott vendég beleegyezett. A tábor szervezői viszont elutasították a beszélgetést, arra hivatkozva, hogy

hogy Magyar és Grendel nem „azonos fajsúlyú” politikusok, a Tisza párt vezetője csak Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével, vagy Deutsch Tamással, a Fidesz európai parlamenti képviselőjével együtt vehetne részt a rendezvényen.

„Magyar Péter mellé Grendel Gábor nem kellő paritás, ezt a programbizottság megvétózta, és csak olyan formában tudja a tábor befogadni, hogyha a státuszához illő releváns ellensúly vállalja a vitát” – közölték a tábor szervezői az Új Szó beszámolója szerint.

A szervezők azt is kifogásolták, hogy a beszélgetés témájában nincs elég „potenciál”.

Az Új Szó ezután meg is kereste Deutsch Tamás titkárságát, a politikus azonban arra hivatkozva nem vállalta a vitát, hogy szombaton már elígérkezett egy másik beszélgetésre, több programra pedig nem lesz ideje. A Fidesz EP-képviselője egyébként Horony Ákos szlovák kisebbségi ügyi kormánybiztossal és Őry Péterrel, a Pro Civis egyesület elnökével beszélget majd a magyar kormány által is támogatott Felvidek.ma szervezésében az őshonos kisebbségek képviseletéről.

Ezután az Új Szó szerint a rendezvény szervezői, Gál Kinga, Gyürk András, Győri Enikő fideszes EP-képviselőt is javasolták vitapartnernek, a lap szerint azonban „ezen javaslatoknak már nincs értelme, az ilyesmibe már nem megyünk bele”. Ezért inkább úgy döntöttek, teljesen távol maradnak a tábortól.

Nászaly Gábor, a tábor főszervezője elismerte, hogy nem hagyták jóvá a beszélgetést Magyar Péterrel és Grendel Gáborral, de szerinte mindent megtettek azért, hogy megegyezzenek az Új Szóval. „Azt soha nem mondtuk, hogy Magyar Pétert vagy Grendel Gábort nem látnánk szívesen a táborban” – mondta a Paraméternek.

Szerinte a beszélgetést csak azért nem hagyták jóvá, mert az nem felelt meg a tábor programszervezési irányelveinek. „Mi egy kiegyensúlyozott, releváns programpontot szerettünk volna, ahol egyenlő vitapartnerek egy meghatározott témáról beszélgetnek, ahol nem fordulhat elő, hogy a program valamelyik résztvevő szócsöve lesz” – indokolta a döntést.

Nászaly szerint a beszélgetés témája „mondvacsinált” volt, Magyar Péter pedig EP-képviselő, ezért „mi ehhez mérten javasoltuk, hogy kerüljön mellé egy másik EP-képviselő, a legjobb, hogyha egy fideszes képviselő, hiszen Magyar Péter ellenpontja a Fidesz”.

Nászaly azt is kifogásolta, hogy az Új Szó a június 2-i határidőnél jóval később, csak június 18-án adta le a programtervét. Az Új Szó szerint azonban a június 2-i dátum eleve tarthatatlan volt, hiszen az európai parlamenti választásokat Szlovákiában és Magyarországon is később tartották, és csak az eredmények ismeretében tudták elkezdeni az egyeztetést a .

Grendel Gábor az Új Szónak eljuttatott nyilatkozatában azt írta,„ilyesfajta cenzúrával eddig nem volt személyes tapasztalatom. Nem én lettem volna az első politikus Gombaszögön, de talán sikerült elsőnek lennem azok között, akiket kitiltottak. Ez bizonyos értelemben megtisztelő”.

A gombaszögi meghívása körüli botrányra a Napunk beszámolója szerint vasárnap Magyar Péter is reagált, a YouTube-on élőben közvetített bejelentkezésében azt mondta, meghívást kapott a rendezvényre, de végül nem engedték a program megvalósulását. „Meghívtak oda engem a szervezők, a szervezőknek egy része, egy csoportja, majd a szervezők másik fele nem engedte meg, tulajdonképpen kitiltottak engem a táborból” – fogalmazott. Szerinte a táborban „eddig tudták ellenzéki és kormánypárti képviselők ütköztetni a véleményüket, már ha volt mit ütköztetni”.

„Érdekes módon, amikor most megjelent egy valódi ellenzéki erő, valódi támogatással Magyarországon, akkor az ő képviselője már a fideszes felvidéki szatellit szervezetnek kellemetlenné vált, és kitiltottak engem onnan” – mondta.

A rendezvény szervezőinek döntésével kapcsolatban kerestük Magyar Pétert, aki a Telexnek küldött válaszában azt írta:

„Örömmel vettem az Új Szó meghívását a Gombaszögi táborba. Jó lehetőség lett volna a beszélgetés arra, hogy a Tisza Párt terveiről a felvidéki magyarság is részletes tájékoztatást kapjon.

Sajnálom, hogy a tábor szervezői mondvacsinált okokkal ellehetetlenítették a beszélgetésen történő részvételemet. Sajnos ez is egy újabb bizonyítéka arra, hogy milyen mélyen rátelepedett a Nemzeti Együttbűnözés Rendszere a külhoni magyar politikai életre is”.

Magyar Péter hozzátette, a Tisza Párt egyre több támogató üzenetet és meghívást kap a „Kárpát-medence legtávolabbi településeiről is”, miközben az erdélyi Tusványosra és a vajdasági Tranzit Fesztiválra sem kapott meghívást. „Köszönöm az Új Szó munkatársainak a kiállást, remélem, hogy hamarosan egy másik helyszínen sor kerülhet a beszélgetésre” – tette hozzá.

Deutsch Tamás egyébként már 2023-ban is részt vett a gombaszögi táboron, akkor Kolek Zsolttal, a ma7 újságírójával és szerkesztőjével beszélgetett európai ügyekről – vitapartner nélkül.

Idén is több kormánypárti politikussal futhatnak majd össze a fiatalok a rendezvényen: csütörtökön Közép-Európa víziójáról beszélget a fideszes Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke Miroslav Wlachowský korábbi szlovák külügyminiszterrel, de a tábor más napjain jelen lesz Szili Katalin, Orbán Viktor főtanácsadója és Navracsics Tibor, Magyarország korábbi uniós biztosa is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!