Megint az a Paul Kagame nyerheti a ruandai elnökválasztást, aki 24 éve vezeti az afrikai országot

2024. július 15. – 12:41

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn elnökválasztást tartanak Ruandában, amit az elemzők szerint Paul Kagame jelenlegi elnök nagy fölénnyel megnyerhet – írja a BBC. Az afrikai országot 24 éve irányító politikusnak két kihívója lesz, de negyedik ciklusát kezdheti meg, ha megszerzi a voksok többségét. Kagame a legutóbbi, 2017-es elnökválasztáson a szavazatok közel 99 százalékát zsebelte be, de első megválasztása óta minden választást hasonló fölénnyel nyert meg.

Kagame a 30 évvel ezelőtti, 800 ezer áldozatot követelő népirtás után vette át Ruanda irányítását, a BBC szerint sokan neki tulajdonítják az ország fellendítését és szimbolikus egyesítését. A brit hírcsatornának nyilatkozó szakértő szerint Kagame és pártja irányítása alatt Ruanda viszonylag stabilizálódott.

Kritikusai viszont azzal vádolják a ruandai politikust, hogy korlátozza az ellenzék működését és merényleteket szervez a disszidensek ellen. Bár Kagame mindig azt hangsúlyozza, hogy tiszteletben tartja a politikai szabadságjogokat és az emberi jogokat, a BBC-nek nyilatkozó egyik szakértő azt állítja, hogy a választás csupán formalitás Ruandában.

A ruandai választási testület szerint 9 millió választásra jogosult szavazhat hétfőn, közülük legalább 2 millióan először választanak. A szavazók hétfőn választják az elnököt és 53 alsóházi képviselőt, kedden pedig további 27 képviselőt. Kagame-nak ezúttal két kihívója lesz: a Ruandai Demokratikus Zöld Párt színeiben induló Frank Habineza és a függetlenként versenyző Philippe Mpayimana, aki 2017-ben is indult ellene.

Az elnököt nyíltan bíráló Diane Rwigara viszont 2017-ben és 2024-ben sem indulhatott el a választáson, mert nem nyújtotta be megfelelően az induláshoz szükséges dokumentumokat.

„Ruandát olyan országnak mutatják, melynek növekszik a gazdasága. De a gyakorlatban más a helyzet. Az emberek nélkülözik az alapvető létszükségleteket: az élelmet, a vizet, a lakhatást”

– mondta a Rwigara a BBC-nek.

A BBC azt írja, hogy bár az ország küzd azzal, hogy sok fiatal munkanélküli, Ruanda mégis az egyik leggyorsabban növekvő gazdaság Afrikában. Az elnökválasztást egyébként beárnyékolja, hogy egy ENSZ-jelentésből kiderült, Ruanda 4000 katonát küldött a Kongói Demokratikus Köztársaságba. Kagame a BBC szerint kampányában azt ígérte, hogy megvédi Ruandát a külső agressziótól, valószínűleg ezért támogatják a kongói lázadókat a ruandai csapatok.

Áprilisban a brit parlament elfogadta azt a törvénytervezetet is, melynek értelmében Ruandába lehet telepíteni a Nagy-Britanniába illegálisan érkező menedékkérőket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!