Egy holland művész napi hat órán keresztül egy lyukasztóval apró darabokra szaggatja az ENSZ klímajelentését

2024. július 13. – 18:22

Másolás

Vágólapra másolva

Johannes-Harm Hovinga napi hat órán egy lyukasztóval apró darabokra szaggatja az ENSZ hatodik klímajelentését a holland Arnhem Múzeumban, írja a Guardian. A holland művész két hete állt neki a 7705 oldalas dokumentum „megsemmisítésének”.

Hovinga akciójának célja, hogy felhívja az emberiség és a döntéshozók figyelmét a klímaváltozás súlyosságára. „Fordulóponthoz érkeztünk, az éghajlatváltozás következményei egyre nyilvánvalóbbá válnak. A bolygónknak olyan problémákkal kell szembenéznie, mint a hőmérséklet emelkedése, a szélsőséges időjárási események, valamint a biodiverzitás csökkenése” – fejtette ki a művész, aki nem eszik semmit, és csak akkor tart szünetet, ha mosdóba kell mennie.

Hovinga a 20 napig tartó performanszának az „Elefánt a szobában” címet adta. „Egyre nehezebb csendben ülni és ugyanazt a monoton mozgást végezni. Nem számítottam rá, hogy ilyen intenzív munka lesz. Két nap után a hátam, a nyakam, a könyököm és a csuklóm is elkezdett fájni, ezért mindennap veszek be fájdalomcsillapítót”-tette hozzá.

A múzeum látogatói vegyesen reagálnak a holland művész akciójára. Többen köszönő levelet írtak neki, egyszer pedig két diák várta rá a múzeum bejáratánál, hogy néhány szót váltsanak vele zárás után. Ellenben vannak olyanok is, akik kevésbé örülnek a tiltakozásnak, és a Világgazdasági Fórum bábjának tartják Hovingát. „Az interneten valaki azzal fenyegetőzött, hogy eljön és megzavarja az előadásomat” – mondta.

Nem ez az első alkalom, hogy Hovinga lyukasztót ragad a kezébe. Ugyanis két évvel ezelőtt már előadta az „Elefánt a szobában” rövidebb verzióját. Akkor 11 napon keresztül lyukasztott, és a közönségét is bevonta az alkotás folyamatába. Hovinga azt tervezi, hogy legközelebb a novemberi COP29 klímacsúcs alkalmával fog ismét akcióba lendülni.

A holland művésznél egy pár fokkal radikálisabb megmozdulásai vannak a Just Stop Oil klímaaktivistáinak, akik nemrég a narancssárga színű porfestékkel fújták le a Stonehenge-t, 2022-ben pedig paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh 72,5 millió font értékűre becsült Napraforgóját. Itt írtunk bővebben arról, hogy milyen eszközökkel próbálják a brit mozgalom tagjai felhívni a figyelmet arra, hogy az emberiségre a pusztulás és a tömeges éhezés vár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!