A lengyel szélsőjobbosok egy része is a Fidesz EP-frakciójához csatlakozna

2024. július 11. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

Összekaptak a lengyel szélsőjobboldali Konföderáció párt újonnan megválasztott EP-képviselői, melyik csoporthoz csatlakozzanak, így aztán kettéválnak, írja az Euractiv. Az egyik részük a szélsőjobboldali Szuverén Nemzetek Európája csoporthoz csatlakozik, aminek a Mi Hazánk is tagja. A többiek az Orbán-féle Patrióták Európáért csoportjához szeretnének csatlakozni, de erről még zajlanak a tárgyalások.

Az ultrakonzervatív Konföderáció a 2019-es európai választások előtt alakult, de akkor még nem lépte át a választási küszöböt. 2024-ben sokkal jobban teljesítettek, a harmadik helyre jöttek fel meglehetősen magas, 12,08 százalékos szavazataránnyal, ami hat helyet jelentett. Hetekig ment a huzavona, a két lehetőség közül mit válasszanak, hova üljenek be. A párt meghívást kapott a német szélsőjobboldali AfD-től, hogy csatlakozzon a Szuverén Nemzetek Európája csoporthoz, de a lengyelek közül ettől nem volt mindenki elragadtatva. Így végül a párt a szétválás mellett döntött. Hárman az AfD mellé álltak, ketten Orbánhoz, a hatodik képviselő pedig eddig sehová.

A Patrióták Európáért EP-frakció megalakulását hétfőn jelentették be. Az EP harmadik legnagyobb csoportja 12 országból és 84 főből áll. A Fideszen kívül többek között az osztrák FPÖ, a cseh ANO, a spanyol VOX, az olasz Liga és a belga Flamand Érdek tagja a frakciónak. A fideszes képviselőknek így több mint három év után nem kell már a függetlenek között ülniük, 2021 márciusában léptek ki a kizárásuk felé haladó jobbközép Európai Néppárt frakciójából. Azt, hogy mi vezetett a csoport megalakulásáig és milyen alku állhatott a háttérben, itt írtuk meg részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!