Letartóztatási parancsot adott ki Navalnij özvegye ellen az orosz bíróság

2024. július 9. – 20:04

Másolás

Vágólapra másolva

A moszkvai bíróság letartóztatási parancsot adott ki Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij özvegye ellen – írja a BBC az orosz állami média alapján. Navalnaja ellen szélsőséges szervezetben való részvétel a vád. Az ellenzéki vezető özvegye, aki maga is aktív tagja a hazájában betiltott orosz ellenzéki mozgalomnak, a letartóztatási parancs kapcsán azt írta az X közösségi oldalára, a sajtónak üzenve:

„Amikor erről írnak, ne felejtsék leírni a legfontosabb tényt: hogy Vlagyimir Putyin egy gyilkos és háborús bűnös.”

„Börtönben lenne a helye valahol, de nem Hágában, egy otthonos kis cellában egy tévével, hanem Oroszországban, ugyanazon a büntetőkolónián, ugyanabban a kétszer három méteres cellában, amiben megölte Alekszejt” – írja Navalnaja.

Alekszej Navalnij, az elmúlt évtized legfontosabb orosz ellenzéki vezetője idén februárban egy, az északi sarkkör közelében, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében halt meg. A 47 éves politikus 19 éves börtönbüntetését töltötte hasonló vádak miatt, mint amik miatt most a feleségét is letartóztatnák.

Julija Navalnaja már nem él Oroszországban, férje temetésére sem tudott elmenni. Navalnij halála után azt nyilatkozta, folytatni fogja férje munkáját. „Egy szabad Oroszországban akarok élni, egy szabad Oroszországot akarok építeni.” A letartóztatási parancs értelmében ha orosz földre lép, rögtön letartóztatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!