Lecsapott Beryl Texasra, milliók vannak áram nélkül

2024. július 8. – 18:11

Lecsapott Beryl Texasra, milliók vannak áram nélkül
Rendőrök küzdenek a Beryl hurrikán szelével egy felborult nyerges vontató előtt a texasi Freeportban 2024. július 8-án – Fotó: Adrees Latif / REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Partot ért az Egyesült Államok Texas államában a Beryl hurrikán, ami a 140 kilométer/órát elérő széllökéseket és életveszélyesnek minősített vihardagályt hozott – írja a BBC News. Beryl, ami az utóbbi napokban előbb trópusi viharrá szelídült, majd visszaerősödött egyes kategóriájú hurrikánná (az ötös skálán), rengeteg esőt is eredményezett, Houston egyes elővárosai már víz alatt állnak.

Texasban fontos olajkikötők vannak, amik leállították az exportot, de a térség repterei sem fogadnak-indítanak járatokat (Houston repülőterén 973 járatot töröltek már). Jelenleg mintegy 1 millió texasi lakos van hurrikánfigyelmeztetés hatálya alatt. A Mexikói-öböl egyes partvidékein hol önkéntes, hol kötelező evakuációt rendeltek el.

Közel 1 millió embert érintenek most áramkimaradások, de 150 ezer fogyasztó az, akinél jó ideje nincs áram (frissítés: a Guardian szerint már 2 milliónál több ember van elektromosság nélkül). A hatóságok nem győznek figyelmeztetni, ugyan nincs akkora pusztító ereje Berylnek, mint a karibi térségben volt (ahol az ötös erősséget is elérte és tíz embert megölt), de még így is árvizekre hívták fel a figyelmet. „Ne vegyük félvállról ezt a nagyon komoly vihart” – mondta Dan Patrick ügyvivő kormányzó.

A Beryl most észak felé mozog lassan, a hét második felében a középső amerikai tagállamokat öntözi majd meg – kihagyva Texas aszály sújtotta részeit.

Soha ilyen korán ilyen erős hurrikán nem keletkezett még a közép-amerikai térségben és a környező tengereken, mint a Beryl. A viharzóna keresztülszelte a Kis-Antillák szigetcsoportjait, különösen megtépázva Barbadost, Grenadát, Saint Vincent és a Grenadine-szigeteket és Venezuela partvidékét, majd Jamaicán gázolt át. Mire elérte Mexikó Yucatán-félszigetét legyengült, de ott is okozott károkat. Utána a Mexikói-öböl meleg vizei felett visszaerősödött, mielőtt lecsapott volna Texasra.

Az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal figyelmeztetett, a korai hurrikán is jelzi, durva viharszezon jöhet, akár hét igazán erős atlanti hurrikánnal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!