Karibi álomszigeteket dózerolt le a rekordhurrikán

2024. július 2. – 21:32

Karibi álomszigeteket dózerolt le a rekordhurrikán
A Beryl hurrikán által egymásra halmozott halászhajók a barbadosi főváros, Bridgetown kikötőjében – Fotó: Randy Brooks / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas katasztrófát okozhat Jamaicán az 5-ös erősséget is elérő Beryl hurrikán, ami nemrég kelt át a Kis-Antillákon – írja a BBC News. A vihar hétfőn ért partot a Grenada szigetországához tartozó Carriacou-n. Eddig három halálos áldozatot szedett, kettőt Grenadán, egyet pedig Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken (a névhasonlóság ellenére két külön entitásról van szó). Később a CNN már hat halottról írt, hozzátéve, hogy a ciklonhoz közeli Venezuelában is volt áldozat.

Beryl már ekkor is ereje teljében volt, 4-es fokozatú hurrikánként csapott le 240 kilométer/órás széllel.

Épp ezért Dickon Mitchell grenadai miniszterelnök szerint további áldozatokat találhatnak, főleg Carriacou-n, amin átment a vihar szeme is (a hurrikánok szeme egy belső, felhőmentes mag, ami körül viszont a legpusztítóbb viharok örvénylenek). Több környező szigettel még mindig nincs kapcsolat.

Az is biztos, hogy rengeteg a kár az erős szél, az áradásokat okozó rengeteg eső, és a szél által generált vihardagály miatt. A másik kis szigetállamhoz, Saint Vincent és a Grenadine-szigetekhez tartozó Union-szigeten Ralph Gonsalves miniszterelnök szerint az épületek 90 százaléka megsemmisült vagy megsérült. Gonsalves is több áldozatra számít. Az érintett szigetek nagy részén még nincs áramszolgáltatás, sok otthon tető nélkül maradt. Az említett szigetországok mellett Barbadoson és a francia tengerentúli megye Martinique-en is komoly károk keletkeztek.

Mint írtuk, Jamaica lehet Beryl következő célpontja, ahova életveszélyes erősségű szelekkel érkezhet meg, helyi idő szerint szerda délután. A Reutersnek egy helyi pincér azt mondta, nyugodt mindenki, megszokták a hurrikánokat, de ahogy közeleg a szerda, eluralkodhat a pánik. A kormány azt kérte a lakosoktól, menjenek az áradásoktól kevésbé fenyegetett, magasabban fekvő részekre.

Ugyan Beryl nem találja telibe a Dominikai Köztársaságot és Haitit, súlyos eseményeket ott is elő tud majd idézni. Főleg a nyomorgó, bűnbandák által uralt Haiti nincs felkészülve egy erős hurrikánra.

A Beryl történelmet írt már így is, hisz 5-ös erejű hurrikán ilyen korán még sosem alakult ki. Ráadásul nagyon gyorsan tette ezt: egyszerű trópusi depresszióból 42 óra alatt 3-as fokú viharrá erősödött. Az Amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal szerint idén akár hét komoly hurrikán is kialakulhat az Atlanti-óceánon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!