250 km/h-s széllel tombol a Beryl hurrikán a karibi térségben, már heten meghaltak

2024. július 3. – 09:35

250 km/h-s széllel tombol a Beryl hurrikán a karibi térségben, már heten meghaltak
Helyiek javítják elárasztott házuk tetejét, miután a Beryl hurrikán átvonulását követő heves esőzések miatt megduzzadt a folyó a Cumana és Cumanacoa közötti úton, Sucre államban, Venezuelában, 2024. július 2-án – Fotó: Victor Gonzalez / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már legalább hét halálos áldozata van a karibi térségben pusztító Beryl hurrikánnak – írja a CNN. A vihar hétfőn ért partot a Grenada szigetországához tartozó Carriacou-n, eddig három halálos áldozatot szedett Venezuelában, legalább hárman Grenadán, egy ember pedig Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken vesztette életét miatta.

A Beryl miatt megemelkedett a tengerszint, a víz házakat, üzleteket öntött el, halászhajókat sodort el. A Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén a helyi áramszolgáltató szerint tízezer fogyasztó maradt áram nélkül, miután utcákat öntött el a víz. A Dominikai Köztársaságban hatalmas hullámok zúdultak a főváros, Santo Domingo partjaira – jelentették az AFP francia hírügynökség helyi munkatársai.

Még csak most kezdődik a hurrikánszezon

„Pusztító szelek, potenciálisan halálosan emelkedő tenger és pusztító hullámok várhatók Jamaicán és a Kajmán-szigeteknél szerdán napközben és este” – írta az amerikai hurrikánközpont (NHC) még kedd esti közleményében. Azt írták, hogy a hurrikánt 250 km/h-s széllökések kísérik. „A jó hír az, hogy a Beryl kezdett egy kicsit gyengülni” – mondta Michael Brennan, az NHC igazgatója, aki hozzátette, a korábban 5-ös erősséget is elérő hurrikán 3-as vagy 4-es kategóriájúként érheti el Jamaicát.

A CNN azt írja, a hurrikán miatt Jamaica két repterét is lezárták. Andrew Holness jamaicai miniszterelnök keddi X-bejegyzésében arra szólította fel a jamaicai lakosságot, hogy tartalékoljanak élelmiszert, elemeket, gyertyákat és vizet, és legfontosabb dokumentumaikat is helyezzék biztonságos helyre.

Jamaicában a hurrikánt extrém időjárás, heves esőzések, villámárvizek is kísérik. Az előrejelzések szerint szerda estig 100-200 milliméter, de az elszigetelt területeken akár 300 milliméter eső is eshet szerda késő estig.

Nicolás Maduro venezuelai elnök részvétét fejezte ki, és teljes támogatást ígért az áldozatok családjainak. Azt mondta, hogy Venezuelában négy embert még mindig eltűntként tartanak számon, 8000 otthont ért kár, ebből 400 teljesen megsemmisült.

Az ENSZ főtitkárának szóvivője kedden azt mondta, hogy ez csak a kezdet, az előrejelzések rendkívül intenzív hurrikánszezont jósolnak az Atlanti-óceán térségében. „Elég egyetlen partot érő hurrikán ahhoz, hogy évekre visszavetítse a társadalmi-gazdasági fejlődést” – mondta Stéphane Dujarric. A következő napokban vészhelyzeti csapatokat küldenek a Saint Vincent és a Grenadine-szigetekre.

Az eddig feljegyzett hurrikánok közül a Katrina volt az egyik legpusztítóbb, ami 2005. augusztusában érte el az Egyesült Államok délkeleti részét, több mint 1800 ember halt meg miatta. Az akkori vihar a legjelentősebb károkat New Orleansban okozta, miután a várost védő gátrendszer hiányosságai miatt New Orleans területének 80 százaléka víz alá került, a károkat több mint 108 milliárd dollárra becsülték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!