Két hét után megszólalt a volt drogkereskedő, akinél utoljára aludt a Tenerifén eltűnt 19 éves brit fiatal

2024. július 4. – 04:47

Másolás

Vágólapra másolva

Két hét hallgatás után megszólalt a médiának az a férfi, akinél utolsó éjszakáját töltötte a június közepén Tenerifén eltűnt Jay Slater – írja a Daily Mail. A rendőrség korábban hírzárlatot rendelt el az ügyben, ami miatt az interneten olyan elméletek kezdtek keringeni, amelyek szerint a Jaynek ideiglenesen szállást nyújtó férfi állhat az eltűnése mögött. Ayub Qassim most azt mondta: Jay „élve jött az Airbnb-jükbe, és élve távozott onnan.”

A 19 éves Jay Slater június 17-én egy átbulizott éjszaka után lekéste a buszát a Spanyolországhoz tartozó Tenerife szigetén. Aznap napközben még két barátjával beszélt videóhívásban, nekik azt mondta, hogy mivel lekéste a buszt, gyalog indult el a sziget másik oldalán lévő szállásuk felé – ami nagyjából tízórás utat jelentene. A fiúnál nem volt víz, az úton a telefonja is lemerült, és azóta semmit nem lehet tudni róla.

Az ügy nagyon nagy érdeklődésre tett szert Nagy-Britanniában, rengetegen nem akarták elhinni, hogy Slater ivóvíz nélkül, lemerülőfélben lévő mobillal induljon neki egy tízórás gyalogútnak. Az is valószínűtlennek tűnt, hogy Slatert napokig keresték lehetséges útvonalán, de semmilyen nyomára nem bukkantak.

Az önjelölt nyomozók közül volt, aki arra jutott, hogy Slatert azok a barátai tehették el láb alól, akikkel a szigeten volt. Mások viszont Ayub Qassim brit állampolgárságú férfit gyanúsították meg, nála töltötte ugyanis utolsó éjszakáját Slater.

Sokáig Qassimra is vonatkozott az ügyben elrendelt hírzárlat, ennek lezárulta után, most megszólalt a Daily Mailnek. Ezzel együtt az is kiderült, hogy Qassimot kilenc évvel ezelőtt kábítószer-kereskedelem miatt egyszer börtönbe zárták, azóta viszont szabadult.

Slater és Quassim ugyanabban a rave-buliban volt június 16-án este, onnan azonban Slater barátai korábban távoztak, így ő bekéredzkedett Quassimhoz. Ő erről most azt mondta: „Beengedtem a srácot, mert nem volt hová mennie, a barátai mind itt hagyták. A barátai révén ismertem, ezért engedtem be magunkhoz. Egy szívességet tettem neki, és most tele vannak az arcommal a hírek. Ez egy kicsit elmebeteg, miután semmi rosszat nem csináltam.” Quassim azt mondta: egy lepedőt is adott a fiúnak, de azt nem tudja, Slater a tőlük való távozás után és eltűnése előtt járt-e még valahol.

A rendőrség Slater eltűnése után kihallgatta Quassimot és egy társát, de a nyomozás szempontjából irrelevánsnak nyilvánították őket. Ők azóta hazautaztak Nagy-Britanniába.

Jay Slater keresését két hét után állították le, az ügyről szóló cikkünk szerint eltűnése után a fiatalt a spanyol Guardia Civil, vagyis a csendőrség kereste drónok, speciális kiképzésben részesült nyomkövető kutyák és helikopterek segítségével. Velük együtt tucatnyi tapasztalt tűzoltó, rendőr és vadőr segített a kutatásban.

Június 19-én a keresést rövid időre a sziget déli részén található Los Cristianos területére helyezték át. A helyiek közül volt, aki azt állította, hogy Slater a foci-Eb valamelyik meccsét nézte az egyik helyi bárban. Egy másik tengerparti üdülőhely, Santiago del Teide település kamerafelvételén is Slatert vélte felfedezni valaki. A rendőrség viszont rövidesen elvetette ezeket a nyomokat, és a keresést visszahelyezte az eredeti hegyvidéki területre.

A Rural de Teno nemzeti parkban magas hegyek és mély szakadékok teszik nehézzé a kutatást. Vannak olyan területek, amiket csak sziklamászásra alkalmas felszereléssel lehet ellenőrizni. Egy tapasztalt brit hegymászó szintén csatlakozott a keresőcsapatokhoz, szerinte a hely földrajzi adottságai miatt olyan, mintha tűt keresnének a szénakazalban. „El sem hiszed, hogy milyen meredek és nagy terület ez, amíg ki nem jutsz ide. Azt hittem, hogy többen keresik majd” – mondta Paul Arnott, a tiktokker hegymászó.

Végül szombaton a hatóságok hajlandók voltak válaszolni a kutatási területen összegyűlt újságírók néhány kérdésére. Cipriano Martin, a polgárőrség hegyimentős alakulatának vezetője szerint két nyom alapján kutattak:

az egyik Slater telefonjának utolsó bemért helye, a másik nyom az, amit maga Slater mondott a barátainak.

„Amikor felhívta a barátját, Lucyt, azt mondta, hogy megvágta magát egy kaktusszal, és aggódik, mert nem tudja, hogy mérgező-e vagy sem. A lány azt mondta neki, hogy ne aggódjon, mert nem mérgező. De ehhez el kellett hagynia az utat, mert a túraútvonalon haladva nem tudná megvágni magát egy kaktusszal, tehát nyilvánvalóan a hegyekbe kellett mennie” – nyilatkozta Martin.

Nem jöttek önkéntesek, harmincan fésülték át a terepet

Az is nyilvánvalóvá vált azonban, hogy a keresés korántsem kapott annyi támogatást, mint várták. A mentőszolgálat munkatársai azt remélték, hogy a nagyszabású keresésre való felhívásuk tapasztalt amatőr hegymászókat és túrázókat vonz majd a területre, hogy átfésüljék az aljnövényzetet, és nyomokat keressenek arra vonatkozóan, hogy mi történt Slaterrel.

Csakhogy a szombatra meghirdetett kutatásra kevesebb mint egy tucat önkéntes jelentkezett.

A nap nagyobb részében több újságíró volt a keresőcsapatok találkozási pontján, mint mentőmunkás – írja a BBC tudósítása. A profikkal együtt összesen harminc embernek kellett átfésülnie a hatalmas és nehezen megközelíthető keresési területet. „Kicsit kiábrándító, hogy Paul Arnotton kívül egyetlen brit sincs, de gondolom, számukra ő csak egy brit srác, aki kijött ide, és berúgott” – mondta Warren Slater, a fiatalember édesapja.

A keresésben részt vett Livia Karczewski helyi lakos is. A 40 éves nő rendszeresen sétál azon a területen, ahol Slatert utoljára látták. „Azért akartam idejönni és itt lenni, mert van egy fiam, aki egyidős Jayjel. Úgy gondolom, ha valami történne a fiammal, értékelném, ha mások segítenének megtalálni őt” – mondta.

Ennél meglepőbb, hogy a lancashire-i rendőrség megerősítette, felajánlotta segítségét a keresésben, de a spanyol rendőrség ezt visszautasította, mondván, hogy „rendelkeznek a szükséges erőforrásokkal”. Holott a BBC szerint az is Jay Slater apjára és idősebb testvérére maradt, hogy plakátokat ragasszanak ki Santiago del Teide városában, a nemzeti park lábánál. A helyszíni keresésben részt vevő Paul Arnott is lesújtóan nyilatkozott a rendőrség munkájáról, szerinte az egész csak egy PR-fogás, hogy a hatóságok elmondhassák, csináltak valamit.

„Ez nevetséges. Mindenki a kocsijában ül, megy a duma, duma, duma. Ezzel ment el a reggelem.”

Ahogy a szombati keresés a végéhez közeledett, nyilvánvalóvá vált, hogy nem történt áttörés. A helikopter visszarepült a bázisára, a drónokat elpakolták, és a keresőcsapatok hazamentek éjszakára. A Slater családnak nem maradt más, mint várni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!