Úgy fújták le a Tenerifén rejtélyesen eltűnt brit fiatal utáni kutatást, hogy rengeteg kérdés maradt

Legfontosabb

2024. július 2. – 22:38

Úgy fújták le a Tenerifén rejtélyesen eltűnt brit fiatal utáni kutatást, hogy rengeteg kérdés maradt
Rendőrök és a Guardia Civil emberei Jay Slater eltűnésének helyszínén 2024. június 24-én – Fotó: Borja Suarez / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hetek óta lázban tartja a briteket és a fejleményeket a világ más részeiről követőket a 19 éves Jay Slater ügye, aki 16 napja tűnt el Tenerife szigetén. A fiatal június 17-én egy átbulizott éjszaka után lekéste a buszát, egy barátja szerint a legutolsó hívásában arról beszélt, hogy megpróbál hazagyalogolni, de vízre lenne szüksége, és vészesen merül a telefonja.

Azóta semmi nyoma, családja pedig egy rémálomba csöppent, amiből egyelőre nem látszik kiút, mert a tenerifei kutatást vasárnap le is zárták – annak ellenére, hogy rengeteg a kérdőjel Slater eltűnése körül. Miközben nem kevés bírálat érte a helyi hatóságokat a furcsaságokkal tűzdelt ügyben, sokan próbálják akár a helyszínről, akár a távolból megfejteni mégis mi történhetett.

Lekéste a buszt, nekiindult gyalog

Jay Slater a Lancashire megyebeli Oswaldtwistle-ből származik. Két barátjával úgy döntöttek, hogy a nyáron elmennek Tenerife szigetére az NRG zenei fesztiválra. Slater először nyaralt család nélkül, de a rave fesztiválon számos új ismerőse lett. A fesztivál utolsó napján, június 16-án a Papagayo szórakozóhelyen bulizott a társaságával, a sziget nyugati részén fekvő Playa de las Américas óceánparti üdülőhelyen.

Valamikor hajnali három és hat óra között Slater autóba szállt két férfival, akiket a nyaralás alatt ismert meg, és elhagyta Playa de las Américast, hogy a Tenerife északnyugati részén található nemzeti park környékére menjenek. A Rural de Teno Park körülbelül 40 perces autóútra fekszik Slater déli szálláshelyétől.

Június 17-én reggel fél nyolc körül a fiatal fiú közzétett egy képet a Snapchaten. Ezen egy ház előtt áll, és Parque Rural de Teno helyszínt jelölt meg. Ofelia Medina Hernandez, a Masca faluban lévő Airbnb-szállás tulajdonosa azt mondta, hogy reggel 8 óra körül látta Jayt egy közeli buszmegállóban – írja a Daily Mail. A fiatal megkérdezte tőle, hogy mikor indul a következő busz a Playa de las Américashoz közeli Los Cristianosba, de amikor azt mondta neki, hogy csak 10 órakor, gyalog vágott neki. Nagyjából egy órával a snapchates bejegyzése után Slater felhívta a vele nyaraló barátait, Brad Hargreavest és a szigeten lévő Lucy Law-t.

Hargreaves szerint a videóhívásban úgy tűnt, hogy Slater letért a túraútvonalról, és nehéz terepen mászkál és csúszkál. „Felhívott a hegyről lefelé menet, és csak annyit mondott, hogy hazafelé tart. (…) Akkor még nem gondoltam semmit, csak azt hittem, hogy busszal vagy taxival megy haza, mert azt mondta, hogy így fog tenni” – mondta. Hargreaves szerint Slater nem tűnt aggodalmasnak, ő pedig nem tudta, hogy ennyire messze lehet tőlük, így csak elnevetgéltek a hívásban. Hargreaves rákérdezett, hogy milyen messze van a szállástól, és azt tanácsolta Slaternek, hogy inkább fogjon egy taxit arra a rövid útra. Nem sokkal később Slater letette a telefont, valószínűleg azért, mert másvalaki is hívta. Azt ígérte a barátjának, hogy még visszahívja, de ez végül nem történt meg – írja a Daily Mail.

Jay Slatert ábrázoló hirdetmény egy tenerifei étterem ajtaján Santiago del Teideben – Fotó: Borja Suarez / Reuters
Jay Slatert ábrázoló hirdetmény egy tenerifei étterem ajtaján Santiago del Teideben – Fotó: Borja Suarez / Reuters

Lucy Law-t utána hívhatta Slater, nagyjából fél kilenckor. Neki is azt mondta, hogy lekéste a sziget déli csücskébe, a szállásuk felé tartó buszt, ezért úgy döntött, hogy inkább elgyalogol odáig. Csakhogy ez a brit lapok szerint egy 10-11 órás gyalogutat jelentett volna (ennyit jelez a Google Maps), szemben a kétórás várakozási idővel.

„A semmi közepén kötött ki. Jay nyilván azt hitte, hogy onnan haza tud majd jutni. De aztán reggel elindult gyalog, a telefonján lévő térképet használva, és a hegyek közepén kötött ki, ahol semmi sincs a környéken”

mondta a Guardian szerint Lucy később a sajtónak. Slater neki már arról beszélt, hogy nincs nála víz, pedig szüksége lenne rá, és 1 százalékon van a telefonja töltöttsége. A hívás meg is szakadt, Slater telefonja lemerülhetett. A mobilja utoljára egy ösvény közeléből küldött jelet a nemzeti parkból.

Slater barátai átkutatták a szállásuk környékét, abban bízva, hogy talán sikerült odáig eljutni a fiatalnak, de nem találták meg. Értesítették Slater édesanyját is, aki másnap repülőre szállt. A rendőrség és a hegyimentők ekkor már keresték a fiút.

Józan ésszel nehéz belátni, hogy a fiatal miért döntött inkább a hosszas gyaloglás mellett, amikor megvárhatta volna a következő buszt, vagy mehetett volna taxival is. Ráadásul egy veszélyes hegyi terepen kötött ki. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen állapotban volt Slater az átbulizott éjszaka után, amikor a túrázás mellett döntött.

Sokáig nem sokat árultak el

A BBC szerint a fiatalt a spanyol Guardia Civil, vagyis a csendőrség kereste drónok, speciális kiképzésben részesült nyomkövető kutyák és helikopterek segítségével. Velük együtt tucatnyi tapasztalt tűzoltó, rendőr és vadőr segített a kutatásban.

Június 19-én a keresést rövid időre a sziget déli részén található Los Cristianos területére helyezték át. A helyiek közül volt, aki azt állította, hogy Slater az foci-Eb valamelyik meccsét nézte az egyik helyi bárban. Egy másik tengerparti üdülőhely, Santiago del Teide település kamerafelvételén is Slatert vélte felfedezni valaki. A rendőrség viszont rövidesen elvetette ezeket a nyomokat, és a keresést visszahelyezte az eredeti hegyvidéki területre.

A Rural de Teno nemzeti parkban magas hegyek és mély szakadékok teszik nehézzé a kutatást. Vannak olyan területek, amiket csak sziklamászásra alkalmas felszereléssel lehet ellenőrizni. Egy tapasztalt brit hegymászó szintén csatlakozott a keresőcsapatokhoz, szerinte a hely földrajzi adottságai miatt olyan, mintha tűt keresnének a szénakazalban. „El sem hiszed, hogy milyen meredek és nagy terület ez, amíg ki nem jutsz ide. Azt hittem, hogy többen keresik majd” – mondta Paul Arnott, a tiktokker hegymászó.

A keresésre vonatkozó kérdésekre a rendőrség azt mondta, hogy a folyamatban lévő nyomozásokról nem nyilatkoznak. Két hétig fenn is tartották ezt az álláspontot, és nem adtak információt. A BBC szerint viszont

a kéthetes információs zárlat aztán azt eredményezte, hogy TikTokon, Redditen és Facebookon pletykák, többé-kevésbé reális forgatókönyvek és összeesküvés-elméletek kezdtek el terjedni.

Az önjelölt netes nyomozók olyan ötletekkel hozakodtak elő, mint hogy valójában Slater barátai vághatták át a fiút, vagy hogy drogkereskedelmi ügy állhat a háttérben. Slater családja szerint a közösségi médiában megjelenő hamis üzenetek megakadályozták őket abban, hogy olyan hasznos információkhoz jussanak, amelyek valóban segíthetnék a keresést.

Drónos mentőcsapat a keresés helyszínén – Fotó: Borja Suarez / Reuters
Drónos mentőcsapat a keresés helyszínén – Fotó: Borja Suarez / Reuters

Végül szombaton a hatóságok hajlandók voltak válaszolni a kutatási területen összegyűlt újságírók néhány kérdésére. Cipriano Martin, a polgárőrség hegyimentős alakulatának vezetője szerint két nyom alapján kutattak:

az egyik Slater telefonjának utolsó bemért helye, a másik nyom az, amit maga Slater mondott a barátainak.

„Amikor felhívta a barátját, Lucyt, azt mondta, hogy megvágta magát egy kaktusszal, és aggódik, mert nem tudja, hogy mérgező-e vagy sem. A lány azt mondta neki, hogy ne aggódjon, mert nem mérgező. De ehhez el kellett hagynia az utat, mert a túraútvonalon haladva nem tudná megvágni magát egy kaktusszal, tehát nyilvánvalóan a hegyekbe kellett mennie” – nyilatkozta Martin.

Kiderült az is, hogy a két férfi, akikkel Slater a környékre érkezett, szintén britek, de nem gyanúsítottak, és „nem lényegesek” az ügy szempontjából. A férfiakat a spanyol rendőrség kihallgatta, majd engedélyt adtak, hogy visszatérjenek az Egyesült Királyságba. A brit hatóságok nem hallgatták ki a két férfit.

Nem jöttek önkéntesek, 30-an fésülték át a terepet

Az is nyilvánvalóvá vált azonban, hogy a keresés korántsem kapott annyi támogatást, mint várták. A mentőszolgálat munkatársai azt remélték, hogy a nagyszabású keresésre való felhívásuk tapasztalt amatőr hegymászókat és túrázókat vonz majd a területre, hogy átfésüljék az aljnövényzetet, és nyomokat keressenek arra vonatkozóan, hogy mi történt Slaterrel.

Csakhogy a szombatra meghirdetett kutatásra kevesebb mint egy tucat önkéntes jelentkezett.

A nap nagyobb részében több újságíró volt a keresőcsapatok találkozási pontján, mint mentőmunkás – írja a BBC tudósítása. A profikkal együtt összesen 30 embernek kellett átfésülnie a hatalmas és nehezen megközelíthető keresési területet. „Kicsit kiábrándító, hogy Paul Arnotton kívül egyetlen brit sincs, de gondolom, számukra ő csak egy brit srác, aki kijött ide, és berúgott” – mondta Warren Slater, a fiatalember édesapja.

A keresésben részt vett Livia Karczewski, helyi lakos is. A 40 éves nő rendszeresen sétál azon a területen, ahol Slatert utoljára látták. „Azért akartam idejönni és itt lenni, mert van egy fiam, aki egyidős Jayjel. Úgy gondolom, ha valami történne a fiammal, értékelném, ha mások segítenének megtalálni őt” – mondta.

Ennél meglepőbb, hogy a lancashire-i rendőrség megerősítette, felajánlotta segítségét a keresésben, de a spanyol rendőrség ezt visszautasította, mondván, hogy „rendelkeznek a szükséges erőforrásokkal”. Holott a BBC szerint az is Jay Slater apjára és idősebb testvérére maradt, hogy plakátokat ragasszanak ki Santiago del Teide városában, a nemzeti park lábánál. A helyszíni keresésben részt vevő Paul Arnott is lesújtóan nyilatkozott a rendőrség munkájáról, szerinte az egész csak egy pr-fogás, hogy a hatóságok elmondhassák, csináltak valamit.

„Ez nevetséges. Mindenki a kocsijában ül, megy a duma, duma, duma. Ezzel ment el a reggelem.”

Ahogy a szombati keresés a végéhez közeledett, nyilvánvalóvá vált, hogy nem történt áttörés. A helikopter visszarepült a bázisára, a drónokat elpakolták, és a keresőcsapatok hazamentek éjszakára. A Slater családnak nem maradt más, mint várni.

Földi poklot él át a család

„Ő egy mindenre elszánt, kedves, vidám srác, több száz barátja van, akik szeretnek a társaságában lenni. Csodálatos, szép, ő az én kisfiam” – mondta Debbie Duncan, Slater édesanyja, aki két hete Tenerifén várja, hogy megtalálják a fiát. Vasárnap az aggódó édesanya üzent is a fiának: „Szükségünk van rád otthon.”

Slater édesapja arról beszélt, hogy a földi pokolnak érzi azt, ami az elmúlt két hétben történt. Warren Slater eleinte optimista volt. „Azt hittem, hogy elment inni, és egy lánynál kötött ki, ahogy mindannyian tettük, amikor fiatalabbak voltunk” – mondta.

Turisták a Masca-szakadékra néző kilátóponton, ahol Jay Slatert keresni kezdték – Fotó: Borja Suarez
Turisták a Masca-szakadékra néző kilátóponton, ahol Jay Slatert keresni kezdték – Fotó: Borja Suarez

A hét elején Lucy Law létrehozott egy adománygyűjtő oldalt, hogy segítse Slater megtalálását. Eddig több mint 47 ezer font (kb. 22 millió forint) értékű adomány gyűlt össze. Debbie Duncan azt mondta, hogy az adományokat a tenerifei hegyimentők megsegítésére, valamint a család megélhetési költségeinek fedezésére fordították, amíg a hírekre várnak.

Az NRG zenei fesztivál szervezői szintén sajnálatukat fejezték ki. A fesztivál közleményében „lesújtó helyzetnek” nevezte Slater eltűnését, és azt írták, remélik, hogy a fiú biztonságban visszatér.

Jay Slater egyébként kőművesnek tanult. Munkáltatója, a PH Build Group bejelentette, hogy törölte az eltűnt tinédzserről szóló bejegyzést a Facebook-oldaláról, miután negatív hozzászólások árasztották el a kommentszekciót. „Jay azóta van nálunk, hogy végzett az iskolában, és mindenki kedveli. Megbecsült tagja a csapatunknak, és kiállunk mellette” – írta az építőipari vállalat.

Nem csak Slater munkáltatójának oldalán jelentek meg a Slatert ilyen-olyan okból kritizálók. A fiú családjának is hasonló kommentekkel kell szembesülnie nap mint nap. Egyesek ahhoz a brit nőhöz hasonlították Debbie Duncant, aki 2008-ban arról lett ismert, hogy megrendezte a kislánya elrablását.

„Azok a trollok, akik szórakoznak velünk, nem tudják, mit érzünk. Miért nem jönnek fel ide, hogy megnézzék, és a saját szemükkel lássák, milyen veszélyes?”

mondta Warren Slater.

Vasárnap lefújták a keresést, de az ismerősök nem adják fel

Szombaton a keresőcsapatok egyik tagja azt mondta, hogy mivel eddig semmit sem találtak, fontolgatják a Jay Slater utáni kutatás befejezését. „Nyilvánvaló, hogy nem folytathatjuk a keresést örökké, így amit tudunk, azt kiértékeljük, aztán a vezető nyomozók meghozzák a döntést”. A keresés befejezéséről szóló döntésről a nyomozók és a hegyimentők megbeszélést tartottak, majd a tenerifei Guardia Civil vasárnap lefújta az akciót. „A keresésnek vége, de a nyomozás továbbra is folyamatban van” – jelentették be. A nyomozás nem büntetőeljárás keretei között folytatódik.

Rachel Hargreaves, Jay Slater legjobb barátjának, Brad Hargreavesnek az édesanyja is Tenerifén van, hogy támogassa a családját. „Mi magunk is folytatjuk a keresést” – mondta a BBC-nek. Hargreaves azt is mondta, hogy a család hétfőn beszélni fog a spanyol hatóságokkal, hogy többet tudjanak meg az eltűnéssel kapcsolatos nyomozásukról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!