Pandákkal adnak új lendületet az amerikai-kínai kapcsolatoknak

2024. június 27. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint húsz éve nem érkeztek pandák az amerikai állatkertekbe. Ennek fényében üdítő fejlemény, hogy San Diego állatkertje hamarosan két új óriáspandát köszönthet: a négyéves hím, Jun Csuan és a hároméves nőstény, Hszin Bao Kínából jön az Egyesült Államokba, írja a New York Times.

A hosszú szünetnek az az oka, hogy az óriáspanda veszélyeztetett faj, ezért rendkívül szigorúak a rájuk vonatkozó szabályok. A világ összes pandája valójában Kína tulajdona, így a külföldre utaztatott mackók sem kerülnek a fogadó ország birtokába.

A Panda.org szerint jelenleg 1864 vadon élő egyed van, hatvanhét pandarezervátum a vadon élő egyedek kétharmadának nyújt védelmet, megfelelő élőhelyet és más fajokkal való együttélést.

Jun Csuan és Hszin Bao érkezésének még nincs pontos időpontja, a szecsuáni Kínai Óriáspandák Természetvédelmi- és Kutatóközpontja szerdán búcsúzott el a két állattól. Az eseményen jelen voltak az Egyesült Államok tisztségviselői, köztük a San Diego-i állatkert vezetői is.

Paul Baribault, a San Diegó-i állatkert vezérigazgatója azt mondta, hogy szervezete és a kínai kutatóközpont közötti együttműködés jelentős szerepet játszik az óriáspandák védelmében, majd elmondta, hogy a továbbiakban is együtt fognak dolgozni ennek a különleges fajnak a megmentéséért.

Akinek ez sem elég, annak van még egy jó hírünk:

Hamarosan egy újabb pandapárt fogad a washingtoni állatkert.

Várhatóan valamivel később, de még idén megérkeznek ezek az állatok is, a washingtoni kutatók boldogok, hogy átvészelték a többéves pandamentes időszakot.

A pandák azóta számítottak az amerikai–kínai kapcsolatok egyik szimbólumának, hogy Kína 1972-ben egy pandapárt küldött a washingtoni állatkertnek. Így öt évtized után maradt panda nélkül az amerikai főváros, ráadásul a San Diegó-i állatkertből 2019-ben, a memphisiből pedig 2023 elején szintén visszaszállították a pandákat Kínába – már csak az atlantai állatkertben van négy példány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!