Ausztria magyar bírót küldött az Emberi Jogok Európai Bíróságába

2024. június 26. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) bírájává választották Jakab András alkotmányjogászt, a Salzburgi Egyetem professzorát. Jakabot Ausztria delegálta a testületbe – írta a Die Presse.

A jelenlegi osztrák bíró, Gabriele Kucsko-Stadlmayer hivatali ideje október 31-én jár le az EJEB-nél. Mivel a bírák a kilencéves hivatali idejük után nem választhatók újra, ezért Ausztriának új tagot kellett delegálnia. Az EJEB bírái nem az egyes államok képviselői, így fordulhatott elő, hogy Jakabot magyar állampolgárként Ausztria is jelölhette erre a feladatra.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése szerdán abszolút többséggel, 92 szavazattal támogatta a magyar alkotmányjogász kinevezését. A hivatali ideje 2024. november 1-jén kezdődik.

Jakab András alkotmányjogász, egyetemi tanár, az MTA doktora. Korábban Heidelbergben, Nottinghamban, Liverpoolban, Madridban és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen dolgozott egyetemi oktatóként és kutatóként, 2013 és 2017 között az MTA Jogtudományi Intézetének igazgatója. Jelenlegi kutatási területei: alkotmányelmélet, normatan, jogi érveléstan, átmeneti igazságszolgáltatás. Kilenc nyelven több mint kétszáz tudományos publikációt jegyez. Jelenleg a Salzburgi Egyetemen az osztrák alkotmányjog professzora.

Az EJEB-be az Európa Tanács valamennyi tagállama egy bírót delegálhat, Magyarország delegáltja jelenleg Paczolay Péter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!